Japonezii, obligaţi să îşi ia anual cel puţin 5 zile din concediu

0
158

84df5df9Un proiect de lege prin care japonezii vor fi obligaţi să efectueze cel puţin cinci zile din concediul anual plătit la care au dreptul va fi prezentat Dietei (parlamentului) spre aprobare de guvernul de la Tokio în actuala sesiune parlamentară.

Noua lege va permite angajaţilor să aleagă perioada în care vor să-şi efectueze cele cinci zile de concediu plătit de care vor fi obligaţi să facă uz, neîndeplinirea acestei prevederi urmând a fi sancţionată. Vor fi exceptate doar persoanele care nu au dreptul la zece zile de concediu pe an şi unii dintre angajaţii pe termen limitat, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Măsura are ca scop, printre altele, evitarea posibilelor îmbolnăviri fizice şi mentale provocate de activitatea profesională în exces, după ce statisticile de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Bunăstării au arătat că locuitorii arhipelagului nipon folosesc, în medie, mai puţin de jumătate – 48,8 % în 2013 – din cele 18,5 zile de concediu plătit din fiecare an.

Obiectivul executivului este ca, în anul 2020, japonezii să se bucure de cel puţin 70% din vacanţa lor plătită, potrivit ziarului ‘Yomiuri’.

Angajaţii niponi nu îşi efectuează concediul la care au dreptul din cauză că nu vor să-i încarce suplimentar pe colegii de serviciu pe perioada absenţei lor şi pentru că apreciază că au prea mult de lucru şi nu pot amâna îndeplinirea obligaţiilor care le revin, a relevat un studiu efectuat de Institutul de Formare în domeniul Politicilor de Muncă.

Conform legislaţiei japoneze, numărul de zile de concediu plătit se calculează în funcţie de vechimea într-o anumită instituţie. Angajaţii care au muncit şase luni, pot să beneficieze de zece zile de vacanţă pe an, iar cei cu o vechime neîntreruptă de şase ani şi jumătate au dreptul la 20 de zile de concediu.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here