Primul festival de jazz organizat la Castelul Bran, între 30 august şi 1 septembrie

0
145

Jazz at Bran Castle“Jazz at Bran Castle”, primul festival de jazz de la Castelul Bran, se va desfăşura între 30 august şi 1 septembrie şi va include concerte ale unor artişti din Ungaria, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia şi Suedia, informează un comunicat al organizatorilor.

Într-un decor istoric şi cultural-artistic de poveste, melomanii sunt invitaţi la trei zile de jazz european, de muzică contemporană şi barocă. Ediţia pilot a festivalului “Jazz at Bran Castle” are parte de un line-up impresionant. Vor veni artişti consacraţi de jazz care vor prezenta atât proiecte deja aplaudate, cât şi proiecte absolut noi.

Concertele se vor desfăşura în fiecare seară a festivalului, începând cu ora 20.00, în curtea interioară a Castelului Bran. O excepţie, care va adăuga un plus de farmec festivalului, va fi recitalul de orgă susţinut de tânărul muzician britanic Dave Stapleton, la Biserica Evanghelică din Râşnov, pe 1 septembrie, de la ora 13.00.

Festivalul începe pe 30 august cu un solo de chitară al lui Ferenc Snetberger (Ungaria), urmat de Marco Ambrosini (Italia) & Jean Louis Matinier (Franţa) şi Alexander Bălănescu (România) & Katie Wilkinson (Marea Britanie).

Pe 31 august vor cânta Dave Stapleton & Benjamin Waghorn (Marea Britanie).

Urmeaza Vassilis Tsabropoulos (Grecia) – solo pian şi Louis Sclavis & Vincent Courtois (Franţa).

Ziua de 1 septembrie la festival începe cu recitalul lui Dave Stapleton în Biserica Evanghelică de la Râşnov, urmat de concertul Paolo Vinaccia (Italia), Bendik Hofseth (Norvegia) & Daniele Di Bonaventura (Italia). În încheierea festivalului vor cânta Bobo Stenson & Anders Jormin & Jon Falt (Suedia).

Preţul unui bilet la festival este de 150 de lei (pentru o singură seară); ce un abonament pentru cele trei seri ale evenimentului poate fi achiziţionat la preţul de 400 de lei. Biletele şi abonamentele sunt disponibile online pe eventim.ro; în reţelele magazinelor Germanos; Orange, Vodafone, Domo, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti; la magazinul Andante Music. Abonamentele sunt deja disponibile, iar biletele vor fi puse în vânzare doar în ultima săptămână a lunii august.

Evenimentul “Jazz at Bran Castle” este organizat de Jazz.ro şi de Compania de Administrare a Domeniului Bran.

Înfiinţată în anul 2011, jazz.ro este asociaţia culturală care îşi propune să descopere şi să promoveze jazz-ul european în România şi jazz-ul românesc în străinătate. Jazz.ro este, de asemenea, o platformă pentru comunitatea de jazz din România; ea este menită să promoveze tineri artişti în deschiderea fiecărui concert.

Printre proiectele implementate de jazz.ro se numără:

Festivalul “Jazz in Church” (proiect unic în România, derulat, cu casă închisă, între 21 şi 24 martie 2013, la Biserica Luterană din Bucureşti), Modern Solo Piano – în cadrul căruia au evoluat pe scenele bucureştene reputaţi muzicieni internaţionali, precum Bugge Wesseltoft, Vassilis Tsabropoulos, Leszek Mozdzer şi Nik Baertsch, The Art of Trio (Anouar Brahem), Jazz.ro Workshop (Nik Baertsch, Francois Couturier) şi Jazz.ro Concert (AnouarBrahem, Jack DeJohnette Group). O iniţiativă de asemenea în premieră în România este reprezentată de programul “Jazz for Kids”.

A fost Construit în 1377. Este data la care Ludovic I de Anjou a emis “actul denaştere” al cetăţii. Conform acestuia braşovenii primeau privilegiul de a construi fortăreaţa “cu propriile lor osteneli şicheltuieli”. Castelul Bran joacă un rol important în controlul graniţei dintre Transilvania şi Ţara Românească.

La 1 decembrie 1920, Consiliul Orăşenesc al oraşului Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria a României.

Din 1938 fiica suveranei, principesa Ileana a României, arhiducesă de Austria, devine proprietară a castelului, până la începutul anului 1948. Edificiul intră în proprietatea statului român şi devine, din 1956, muzeu de istorie medievală şi de artă. La 26 mai 2006, Castelul Bran a fost retrocedat de statul român moştenitorilor arhiducesei Ileana de Austria – Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here