Muzeul Muzeelor – Kunsthistorisches: Joachim Patinir, Botezul lui Hristos

0
101

Joachim Patinir, Botezul lui Hristos,

(Joachim Patinir, Botezul lui Hristos, c. 1515, ulei pe lemn 59,9 x 76,3 cm)

Joachim Patinir se naşte la Bouvignes, în 1485. Din întreaga sa producţie de lucrări se cunosc doar cele de după 1515. Acesta este anul în care se înscrie în breasla pictorilor din Antwerpen.

În 1521, artistul îl cunoaşte pe Albrecht Dürer, care îl va desena, numindu-l un „bun peisagist”.

De altfel, se pare că meşterul flamand obişnuia să execute fundaluri de peisaj pentru tablourile altor pictori. Totuşi, natura nu constituie subiectul principal al operelor lui Patinir; ea reprezintă doar contextul, văzut ca zborul unei păsări, descris cu o multitudine de detalii şi cu un accentuat simţ al fantasticului, care îl va inspira şi pe Pieter Bruegel.

În această lucrare, privirea este atrasă insistent de stânca luminoasă din centrul compoziţiei, apoi este ghidată spre porumbelul alb, simbolul Duhului Sfânt, şi, deasupra lui, spre imaginea lui Dumnezeu care asistă la botezul lui Hristos.

Toată compoziţia este inundată de tonurile de gri, de verde şi mai ales de albastru. Acestea, amestecându-se, creează o lumină palidă şi aproape suprarealistă, tipic nordică; ea învăluie şi defineşte fiecare element natural în parte.

Figura Sfântului Ioan Botezătorul şi a lui Iisus sunt caracterizate de o rigiditate marcat hieratică, în contrast cu vioiciunea planurilor succesive.

Patinir pare totuşi că nu vrea să piardă din vedere povestea sacră şi îl descrie fidel pe Ioan, care, aflat pe mal, toarnă cu mâinile apă pe creştetul lui Iisus, acoperit cu un ştergar în jurul şoldurilor şi cu picioarele în apa Iordanului.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009