Invenţii care au schimbat lumea – Jobenul

0
1419
Jobenul Jobenul a fost inventat în 1797. În 15 ianuarie, noua pălărie la modă era purtată pentru prima oară în public de James Hetherington.

Priveliştea a atras o mulţime uriaşă şi dezordonată şi a creat turbulenţe pe o stradă londoneză. Potrivit relatării dintr-un ziar, unii trecători s-au panicat, alţii au ţipat; câinii au lătrat; un comisionar s-a ales cu un braţ rupt în îmbulzeală. Hetherington a fost arestat şi acuzat că a tulburat iniştea publică pentru că „a apărut pe un drum public purtând pe cap o structură înaltă şi lucioasă menită a-i tulbura pe oamenii timizi”. A fost amendat cu 50 de lire.

James Hetherington era un ceaprazar londonez şi introdusese experimental o nouă modă.

El a proiectat jobenul, l-a confecţionat şi a fost primul care 1-a purtat în public. De fapt, noua lui pălărie a fost, asemenea multor invenţii dinainte şi de după aceea, o dezvoltare a ceva ce exista deja. Pălăria de călărie contemporană avea o formă asemănătoare, dar era îmbrăcată în blană de castor. Ce-a făcut Hetherington a fost să-i dea noii pălării un bor mai îngust şi o calotă mai înaltă şi să o îmbrace în mătase neagră.

Deşi oamenii l-au ridiculizat iniţial, în acelaşi fel în care un domn a fost luat odinioară în derâdere ca efeminat dacă purta o umbrelă, jobenul şi-a câştigat treptat notorietate în eşaloanele superioare ale societăţii engleze.

Prinţul Albert l-a adoptat în 1850, ceea ce a pus definitiv capăt controversei. Din acel moment, jobenul a fost acceptat. Trecerea de la castor la mătase a avut un impact masiv asupra vânătorii de castori din America  de Nord: această ocupaţie a intrat într-un declin abrupt. Înălţimea jobenului făcea ca acesta să fie un articol de îmbrăcăminte deosebit de nepractic. Din acest motiv, era un semn distinctiv ideal pentru bogătaşii  fără ocupaţie. Reprezenta o declaraţie socială şi economică din partea purtătorului, şi aşa a rămas vreme de multe decenii. Cuvântul „joben”indica atitudinea snoabă şi aroganţa ţinutei care însoţea purtarea pălăriei înalte.

Forma pălăriei s-a schimbat de la loc la loc şi de la deceniu la deceniu.

În Franţa, filfizonii începutului de secol XIX, cunoscuţi drept Les Incroyables (Incredibilii), purtau jobenuri bizar de mari, atât de mari încât nu era loc pentru ele în vestiarele aglomerate de la teatru sau operă. Drept care, în 1823, Antoine Gibus a inventat cilindrul clac, pliabil. În Anglia, în rândul claselor comerciale, faimoasa pălărie-burlan, purtată absolut vertical, făcea ca întrunirile industriaşilor să arate exact ca un peisaj industrial înţesat de coşuri de fabrici. Jobenul a definit secolul al XlX-lea.

Portretul făcut de John Singer Sargent lordului Ribblesdale, întruchi-parea aristocraţiei edwardiene, arată cum îşi purtau gentlemenii englezi pălăriile în 1902, înclinate foarte uşor înainte şi foarte uşor într-o parte. Jobenul definea siguranţa de sine şi aplombul aristocratului englez. Când Fred Astaire a jucat în filmul Jobenul, în 1935, vremea jobenului trecuse, atât în Britania, cât şi în America. Dar stilul şmecheresc în care îl purta arăta cât de adaptabil era jobenul. Putea exprima destrăbălare, fanfaronadă sau aplomb, doar prin schimbarea înclinării.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here