Jordi Savall: Cred că muzica ne permite să atingem ecumenismul perfect

0
91
 Jordi SavallMuzica ne permite să atingem ecumenismul perfect, prin accesul la o dimensiune unică, divină, prin dialog, consideră Jordi Savall, supranumit astăzi “regele muzicii vechi”, protagonist al Festivalului Internațional “George Enescu”.

Jordi Savall a fost ovaționat, vineri seară, pe scena Ateneului Român, alături de prestigiosul ansamblu “Hesperion XXI—La Capella Reial de Catalunya”, după ce a oferit publicului un concert de excepție “La Dinastia Borgia”, conceput de însuși Jordi Savall și de regretata sa soție, soprana Montserrat Figueras.

“Fără memorie nu există spirit. (…) Prin muzică putem vizita numeroase epoci și astfel recuperăm memoria secolelor trecute. Pentru că avem nevoie de memorie pentru a reconstrui prezentul și viitorul”, a afirmat Savall, la întâlnirea cu publicul de la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, cu ocazia lansării volumului “Le tempérament ?cuménique” de Filip-Lucian Iorga.

Pentru muzicianul catalan, “de secole, una din principala sursă a războaielor a fost religia”.

“Din păcate, credința în Dumnezeu și într-o altă viață generează mereu conflicte; fiecare credință susține că oferă adevărul absolut. Nu există adevăr absolut. (…) Există multe maniere de a vedea adevărul. Cred că muzica ne permite să vedem ecumenismul perfect. Toată lumea preferă muzica și fiecare știe muzică; muzica are capacitatea de a ne permite accesul la o dimensiune unică, divină. Muzica înseamnă dialog”, a mai spus artistul.

Savall a declarat, pentru Agerpres, că a fost impresionat de căldura publicului românesc, mereu interesat în a-i înțelege muzica și a promis că va reveni în România cu mare plăcere.

Despre cartea lui Filip-Lucian Iorga, istoricul Zoe Petre a afirmat că oferă un “tezaur de înțelepciune datorat formidabilei erudiții a interlocutorilor autorului, în volum regăsindu-se în dialog cu autorul: Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Jacques Le Goff, Emmanuel Le Roy Ladurie, Eric Mension-Rigau și Jordi Savall.

Vorbind despre ecumenism, istoricul Neagu Djuvara a elogiat figura Fericitului Vladimir Ghika, botezat ortodox, dar care a trecut la catolicism, celebrând în ambele rituri—latin și grec. Vladimir Ghika, recent beatificat de Vatican, și-a dedicat întreaga viață de martir al credinței convingerii unificării Bisericilor.

Jordi Savall reprezintă un caz excepțional în panorama muzicală actuală.

De peste 30 de ani artistul a făcut cunoscute lumii minunății muzicale abandonate în obscuritatea indiferenței; a cercetat, a citit și interpretat cu viola de gamba sau ca dirijor.

De-a lungul carierei sale a înregistrat peste 170 de CD-uri, cel mai recent fiind “L’orchestre de Louis XV, Suites d’Orchestre”. Albumul a fost publicat de Alia-Vox, propria sa marcă discografică.

Savall a primit numeroase distincții, în țări precum Spania, Belgia, Austria, Germania etc., iar în 2008 a fost numit “Ambasador al Uniunii Europene pentru dialogul intercultural” și împreună cu Montserrat Figueras a fost numit “Artist pentru Pace” în cadrul programului “Ambasadorii Bunăvoinței” al UNESCO.

În 2009 a fost numit din nou “Ambasadorul anului 2009 pentru creativitate și inovare” al Uniunii Europene; Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya i-a înmânat “Premi Nacional de Musica”.

Jordi Savall a fost ridicat la categoria “Commandeur des Arts et des Lettres” de către Ministerul Culturii din Franța. De curând el a primit premiul Léonie Sonning Music.

Uniți de o idee comună—studiul și interpretarea muzicii antice în baza unor premise noi și actuale—și fascinați de imensa bogăție a repertoriului muzical hispanic și european de dinainte de 1899, Jordi Savall, Montserrat Figueras, Lorenzo Alpert și Hopkinson Smith au fondat, în 1974, grupul Hesperion XX, dedicat interpretării și revalorizării unor aspecte esențiale ale acestui repertoriu.

Numit acum Hesperion XXI, grupul este format din Jordi Saval, Hakan Gungor, Yurdal Tokcan; Haig Sarikouyoumdjian, Dimitri Psonis, Driss El Maloumi și Pedro Estevan.

Susține mai mult de 140 de concerte pe an; a fost distins cu un Premiu “César” pentru coloana sonoră a filmului “Tous les Matins du Monde”, în regia lui Alain Corneau.

Jordi Savall a mai fost prezent cu două concerte la Festivalul Internațional “George Enescu”, în anul 2007.

Artistul a concertat, în 2010, la Iași, unde a interpretat muzica lui Dimitrie Cantemir.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here