Jose Feliciano: Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a îndreptat spre muzică

0
116

Jose_closeup-300A început să cânte de la vârsta de 3 ani, când folosea o cutie de biscuiţi, de metal, drept instrument de percuţie, iar de atunci drumul său pe calea muzicii a reprezentat o certitudine. Jose Feliciano consideră că un artist trebuie să rămână întotdeauna cu picioarele pe pământ şi, dacă este talentat, va fi mereu relevant pentru public.

Într-un interviu pentru Agerpres, Feliciano mărturisește că muzica a fost salvarea sa: “M-am îndrăgostit de muzică şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a îndreptat spre muzică. Şi cred că motivul pentru care Dumnezeu m-a îndreptat spre muzică a fost ca eu să nu fiu ca majoritatea persoanelor fără vedere care ajung să cerşească pe stradă sau să facă lucruri nedemne. Cel puţin muzica este un lucru demn”.

“Am început muzica în jurul vârstei de 3 ani. Aveam un unchi care cânta la un instrument tradiţional din Puerto Rico numit cuatro şi eu îl acompaniam cu o cutie de biscuiţi, de metal. Aşa am fost introdus în lumea muzicii şi, la vârsta de 4 ani, am învăţat să cânt la muzicuţă. Apoi am părăsit Puerto Rico la vârsta de 5 ani, când am ajuns la New York. Doi ani mai târziu, la 7 ani, am învăţat să cânt la acordeon, instrument la care am cântat de la 7 la 14 ani. În intervalul acesta am învăţat să cânt la chitară, pe la vârsta de 9 ani”, a povestit cu emoție artistul.

“Trebuie să fii cu picioarele pe pământ şi să realizezi că toate aceste lucruri sunt temporare şi că, dacă ai talent, vei rămâne ceea ce eşti, ca artist. Eu am fost foarte norocos pentru că am rămas la un nivel constant, în toţi anii aceştia. Oamenii încă vin la concertele mele”, a mai spus Feliciano.

Despre faptul că a abordat mai multe genuri muzicale, artistul a amintit că are două albume pe care le-a dedicat muzicii mexicane pentru că îi place acest gen, a dedicat un album muzicii bachata, pe care o place, de asemenea. În plus are un album cu muzică a lui Elvis Presley – 12 cântece în albumul “The King”, iar recent a realizat și un album produs de managerul său, dedicat muzicii lui Mozart.

“Dacă scriu un cântec original, uneori visez linia melodică sau ceva de genul acesta. Uneori vine linia melodică şi apoi lucrez la versuri. Alteori apar versurile şi lucrez la linia melodică. Depinde. Nu există o formulă fixă. Sunt sigur, de exemplu, că atunci când The Beatles îşi creau cântecele stăteau şi cântau împreună şi piesele se creau. Nu există o formulă pentru scrisul muzicii. Pur şi simplu piesele vin spre tine”, a adăugat el.

Jose Feliciano a cântat, luni seara, în spectacolul pe care l-a susținut la București, piese pe care le semnează dar și cover-uri ale unor hituri precum “Light My Fire” sau “California Dreamin'”, artistul demonstrând, pe toată durata show-ului, virtuozitatea sa de instrumentist.

Muzicianul a amintit în mai multe rânduri publicului român că a mai cântat la București, în urmă cu 40 de ani, în perioada regimului comunist. “A trecut ceva timp de când am fost ultima dată aici. Observ că oamenii sunt mai fericiți, mai liberi acum”, a spus Feliciano publicului de la București, căruia i-a declarat în mai multe rânduri iubirea.

“Am învățat câteva cuvinte în limba română, dar nu vreau să pronunț greșit. Nu trebuie să știi limba unei țări pentru a spune publicului că îl iubești. Eu vă iubesc”, a spus artistul, în timpul concertului.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here