Din meditațiile lui Tolstoi: Judecă-i pe alţii la fel ca pe tine însuti. Căci ei sunt tu

0
210

Judecă-i pe alţii la fel ca pe tine însuti 1907 – Judecă-i pe alţii la fel ca pe tine însuti

Bogatul cumsecade îl compătimeşte pe sărac şi se ruşinează de bogăţia sa, iar adesea doreşte sincer să-i facă un bine săracului. Chiar şi săracul cumsecade îl invidiază aproape mereu pe bogat, îi este ciudă că e sărac şi i-ar face mai cu­rând rău decât bine bogatului. Mai ales în privinţa asta săracii sunt vrednici de milă. (13 februarie)

E uşor de zis: nu trebuie să-i urăşti pe oamenii răi, ci dim­potrivă, să-i compătimeşti şi să-i iubeşti. Aşa este. Dar pen­tru a face sincer acest lucru, există numai o singură cale: a-L vedea, a-L simţi şi a-L iubi în ei pe acel Dumnezeu care se află şi în tine şi în ei. Pentru a fi în stare de asta, trebuie să devii conştient că Dumnezeu e în tine şi să-L iubeşti. Şi de aceea totul, totul depinde de asta. (13 februarie)

Judecă-i pe alţii la fel ca pe tine însuti. Căci ei sunt tu. Şi de aceea fii îngăduitor cu faptele lor rele, aşa cum ai fost şi eşti cu tine. Şi tot astfel doreşte căinţa şi îndreptarea păcatelor lor, aşa cum nădăjduieşti să ţi se ierte ale tale. (13 februarie)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here