Judit Polgar, cea mai mare jucătoare de șah din toate timpurile

0
396

Judit PolgarLászló Polgár, tatăl lui Judit, a fost convins că geniul este făcut, nu născut. Aşadar, el a decis să demonstreze această teorie, scoţându-le pe cele trei fiice ale sale din școală și concentrându-le, de la o vârstă fragedă, pe o specialitate anume.

Judit este acum cel mai mare jucător de șah feminin din toate timpurile şi singura femeie care a ajuns în Top 10 în clasamentul mondial.

“Ca profesor, a fost bun doar pentru un timp foarte scurt!”, râde. “Dar ei sunt pedagogi ai geniiilor, mama și tatăl meu. Ei știu foarte bine cum să convingă, să conducă copilul într-un mod, astfel încât să ne jucam fericiți. Şi încetul cu încetul a ajuns să fie o treabă seriosă”, a povestit ea.

Judit și surorile ei mai mari a început prin a juca şah 10 de minute pe zi; la vârsta de 12 ani juca 10 de ore. Apoi, în 1991, ea a spart recordul, devenind cel mai tânăr maestru de şah din lume, la doar 15 ani.

Ea a vrut să dărâme mitul că bărbaţii sunt “natural” mai buni decât femeile la șah. În timpul carierei ei, Judit i-a învins pe Boris Spassky, Garry Kasparov, și nouă campioni mondiali.

“Eu nu pot sfătui cu adevărat oamenii că acesta este modul de a face acest lucru”, recunoaște ea.

“Părinții mei au trebuit să renunțe la profesia lor pentru a se îngriji numai de noi, copiii mei joacă şah doar de plăcere”, a adpugat Judit.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here