Jules Verne si misterul cartilor sale

0
130

 

jules verne
Jules Verne

 Jules Verne, scriitorul vizionar

Am auzit cu totii de Jule Verne, cel care a scris cartile “Copiii capitanului Grant”, “1000 de Leghe sub mare” precum si alte carti care ne-au incantat copilaria. Am ramas de multe ori fascinati  atat de imaginatia bogata a lui Jules Verne, cat si de ineditul informatiilor pe care le-a lasat in cartile sale si in care a prevazut multe descoperiri care vor fi in secolul nostru.

Jules Verne a trăit în secolul XIX într-o perioadă în care omenirea își ridica pânzele în vânt și naviga pe apele necunoscute ale științei.  A fost fascinat de geografie și matematică  si a fost dornic să fie cronicar al viitorului. Într-o epocă în care savanții abia făceau experimente cu motoare, elice și electricitate, el schița deja mașinăriile ce vor apărea abia peste zeci de ani.

Jules Verne, fără a fi om de știință sau profet, încă din anii 1850 scria despre submarine, elicoptere sau chiar călătoriile spațiale. Acestea sunt doar câteva dintre previziunile lui Verne pentru viitor, adică pentru lumea din care facem noi parte în prezent. De asemenea, scriitorul francez a anticipat și că SUA, China și Rusia, vor deveni superputerile, care vor conduce lumea, despre nazism și despre numeroase alte lucruri extrem de interesante.

Cartile sale  care sunt de domeniul Sf, au un rol profetic, asa cum reiese din cartea “Cinci saptamani in balon” scrisa in anul 1863. Romanul a fost considerat părintele genului science-fiction, însă odată cu trecerea deceniilor lucrurile s-au schimbat. Acest roman, ca oricare altul care poartă marca Verne, descrie cu lux de amănunte viitorul și nimic mai mult.

Douazeci de mii de Leghe sub mari

Acest roman este unul fantastic pentru că prezintă cu lux de amănunte submarinul Nautilus. Acesta este identic cu cele din ziua de astăzi și tehnologia pare să fie asemănătoare. Mai mult de atât, căpitanul acestui submarin este numit Nemo, care în limba latină înseamnă „nimeni”. Personalitatea căpitanului este una comună soldaților din adâncuri sau de pe submarine. Acesta a fost motivul pentru care Jules Verne i-a atribuit numele de Nemo. Oare de unde cunoștea aceste detalii?

DE LA PĂMÂNT LA LUNĂ

În acest roman, scriitorul omagiază modul în care omul a pășit pe Lună. Singura problemă este că romanul a fost scris în 1865, iar Neil Armstrong a pășit pentru prima dată pe Lună în 1969. Interesant este faptul că în povestea scriitorului francez, nava care a fost trimisă spre Lună se numea Columbiad, în timp ce navesta spațială a lui Armstrong s-a numit Columbia. O asemănare izbitoare, nu?

Scriitorul francez mai prezice inventarea fax-ului și a internetului. Descrie un sistem automat de comunicare la distanță. Prezice că oamenii vor trăi în orașe cu clădiri înalte, de peste 30 de metri. Orașele vor fi iluminate electric și dezvoltarea unor trenuri de mare viteză. A anticipat zborul experimental cu câini în cercetarea astronautică.

Acestea sunt doar câteva dintre prezicerile lui Jules Verne pentru viitor. Cu toate că el nu și-a dezvăluit niciodată sursa inspirațională, atunci când s-a aflat pe patul de moarte, ultimele sale cuvinte au fost: „Fii bun! Sunt dintr-un timp unde totul s-a întâmplat deja”

Ionela Moldovanu