Junii Sibiului, un brand de țară al folclorului românesc

0
572

082210211139188551Cea mai veche formație de dansuri populare din țară, Junii Sibiului, a împlinit în această lună 70 de ani, prilej cu care a reunit pe scena din Piața Mare, în centrul municipiului reședință de județ, cei mai valoroși interpreți de muzică populară, în cadrul Festivalului “Cântecele Munților”.

Nu este interpret de muzică populară să nu fi ajuns măcar o dată să evolueze pe scenă în cele șapte decenii alături de celebrii dansatori de la Junii Sibiului.

Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul — Junii Sibiului” este recunoscut drept unul dintre ansamblurile emblematice ale folclorului românesc. În cele șapte decenii de activitate neîntreruptă, ansamblul a fost promotorul frumuseții, bogăției, diversității și autenticității cântecelor și jocurilor populare de pe întreg cuprinsul României, atât în țară, cât și în străinătate. Ansamblul funcționează în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul — Junii” Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

Ansamblul “Junii Sibiului” s-a născut în 1944, din inițiativa maestrului coregraf Ioan Macrea, și s-a transformat în mers din formație de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist. Ca ansamblu de amatori, “Junii Sibiului” au participat la numeroase competiții și festivaluri folclorice, organizate în țară și străinătate, iar valoarea lor a fost recunoscută prin cele peste 100 de premii naționale și 60 de premii internaționale acordate de jurii de specialitate. În anul 1992, ansamblul “Junii Sibiului” se unește cu orchestra “Cindrelul” și primește statutul de ansamblu profesionist, în semn de recunoaștere a valorii corpului de dansatori și instrumentiști, precum și a calității repertoriului abordat.

În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Maramureș, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri precum Prinsul văruțelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Călușul, Drăgaica, Capra, Căiuții și jocuri bătrânești din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconița, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, “bitușca” ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată și vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, șirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi feciorești concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecții video și efecte tehnice moderne.

Un segment special în cadrul repertoriului ansamblului îl reprezintă spectacolele tematice: “Pe firul nesfârșit al vieții” — montat în 2009, “Călătorie în ritm de vers, de cânt și jocuri” — 2010, “De dragoste și de dor” — 2011, “La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare” — 2012, primul spectacol de teatru muzical coregrafic montat de ansamblu după zeci de ani, și “La hanul lui Ghiță” — 2013.

În cei 70 de ani de existență, Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul — Junii Sibiului” a susținut peste 40.000 de spectacole și a efectuat peste 600 de turnee în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia și Africa. Peste 3.600 de dansatori au evoluat în cadrul ansamblului în toți acești ani.

Statutul de ambasador al spiritualității românești a fost recunoscut în repetate rânduri — în 1986, când “Junii Sibiului” a fost prima formație de dansuri românești prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, când ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007; în 2009, când ansamblul a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenți la Summit-ul NATO de la București; în 2012, când ansamblul a fost invitat la dineul oficial organizat de UEFA și la Summit-ul NATO de la Sibiu; în 2014, când ansamblul a evoluat în fața a zeci de ambasadori, consilieri și atașați comerciali de la ambasadele mai multor țări din Europa și Orient, prezenți la Conferința Internațională “Oportunități de Investiții în Județul Sibiu — Valoare Adăugată Afacerii Tale”, organizată de Consiliul Județean Sibiu.

Spectacolele susținute de Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul — Junii Sibiului” s-au bucurat și se bucură de un impact mare în rândul spectatorilor, fie ei români sau străini. La spectacolele organizate în Piața Mare din Sibiu participă de fiecare dată zeci de mii de oameni, iar în spațiul indoor, sălile sunt arhipline, căci printre spectatori se numără localnici, turiști străini și locuitori ai județelor limitrofe.

Impactul deosebit la publicul participant la Zilele Culturale ale Județului Sibiu a determinat crearea de trasee cultural-turistice în localitățile unde Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul — Junii Sibiului” a evoluat.

În străinătate, turneele sibienilor sunt apreciate deopotrivă de români și străini. La spectacolul organizat în Dublin, în luna mai a acestui an, au asistat peste o mie de români, irlandezi, spanioli și lituanieni, iar în 10 iulie 2012, mii de oameni au ovaționat ansamblul la spectacolul susținut în piața din fața Teatrului Național Sao Carlos din Lisabona.

“Profesionalismul de care ansamblul a dat și dă dovadă a determinat zeci de specialiști în coregrafie și cultură tradițională să vină la Sibiu, pentru a învăța dansurile populare românești, alături de Junii Sibiului. În ultimii ani, olandezi, belgieni, finlandezi, germani, taiwanezi, japonezi și englezi au luat parte la seminariile organizate de Cindrelul — Junii Sibiului”, a declarat pentru AGERPRES coregrafa Silvia Macrea, directoarea ansamblului “Junii Sibiului”.

În contextul celor șapte decenii de existență a ansamblului, întregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul — Junii” Sibiu marchează acest moment. Toate spectacolele susținute de ansamblu în acest an, în țară și în străinătate, stau sub semnul “Junii Sibiului — 70 de ani” de activitate.

La marile festivaluri “Vară, Vară, Primăvară”, “Cântecele Munților”, “Ioan Macrea”, ansamblul susține spectacole speciale, alături de invitați de marcă, dat și colaboratori ai “Junilor Sibiului”. De asemenea, în acest an aniversar, “Junii Sibiului” vor fi mai aproape de comunitățile de români din diaspora și de iubitorii culturii tradiționale din alte țări europene prin intermediul turneelor întreprinse. Primele turnee au avut loc în Dublin și Viena, iar pentru ele “Junii Sibiului” au pregătit un program special artistic, în cadrul căruia au fost valorificate dansuri și cântece populare reprezentative pentru Sibiu și marile zone etnofolclorice ale României.

Practic, la Sibiu, când cineva spune “Junii” spune familia Macrea. Unul dintre cei care cunoaște foarte bine istoria și valoarea “Junilor” este profesorul Theodor Vasilescu, cel care a lucrat atât cu maestrul Ioan Macrea, cel care a înființat “Junii”, cât și cu fiica acestuia, coregrafa Silvia Macrea.

“Pe lângă aprecierile elogioase ale juriilor, publicului și presei îmi aduc aminte de reacția spontană a unei mari coregrafe a țării noastre, Floria Capsali, care pe atunci conducea secția coregrafică a ansamblului “Rapsodia Română”. Adresându-se partenerului ei de-o viață, Mitiță Dumitrescu, și el coregraf de seamă, i-a spus, când pe scenă dansul “junilor” nici nu se terminase încă:˝Ia uite, dragă, ce frumos dansează copiii ăștia. Și ce coregrafie interesantă, desenele se topesc unul din altul. Coregraful lor știe să deseneze coregrafic foarte interesant. Are fantezie”, povestește profesorul Theodor Vasilescu.

Silvia Macrea, întrebată ce reprezintă “Junii” pentru ea, dacă este vorba doar de a duce mai departe dorința tatălui său, care, înainte să moară, a rugat-o să nu lase ansamblul, a răspuns: “Junii reprezintă viața mea. Tot ceea ce am”.

Directoarea “Junilor” este considerată de specialiști cea mai bună coregrafă de ansamblu profesionist de folclor din țară.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here