Jurnal de călătorie: ”ROMÂNII DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII” – La final

0
209

În drumul lor peste graniţă, participanții la Simpozionul Internațional ”ROMÂNII DIN AFARA GRANIŢELOR  ŢĂRII”, au ajuns într-un loc binecuvântat de Dumnezeu şi anume la ruinele mănăstirii Lăpuşnea, ctitorie a lui Radu cel Mare (secolul al XVI-lea).

DSCF8783Aici au participat alături de preoţii care slujesc în comunităţile românești de pe Valea Timocului. Și spre surprinderea lor au dscoperit că această mănăstire are pus lacătul pe ea de ceva timp şi a devenit un loc în care preoţii nu mai slujesc, acest lucru fiind ceva foarte dureros pentru fraţii noştri.

DSCF8718Următorul popas a fost satul Slacina unde a avut loc slujba de pomenire la mormântul lui Draghi Cârcioabă (1954-2007), preşedinte al Despărţământului ASTRA „Valea Timocului” Bor între anii 2004-2007.

După slujba de pomenire, la Casa de cultură Slacina Borului unde s-a susţinut un spectacol folcloric „Se-ntâlneşte dor cu dor” în interpretarea solistelor de muzică populară din România (Olimpia Nistor Iacob, Alexandra Trofin) şi Doina Sîrbu din Republica Moldova, precum și a ansamblului folcloric „Branco Olar” din Slacina Borului.

DSCF8887Spectacolul s-a încheiat cu un obicei specific zonei, ”dansul morţilor” care constă într-o sârbă la care fiecare participant care intră în joc primește din partea familiei un colac şi o lumânare.

DSCF8857Călătoria a continuat cu o vizită de documentare la biserica românească de la Malainiţa, ctitorie a Vicarului Timocului, Bojan Aleksandrovic, care poartă Hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a Sfintei Cuvioasei Parascheva.

După trecerea frontierei sârbo-bulgare, la Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria-AVE, s-a organizat o masă rotundă cu tema „Identitatea românilor din regiunea Vidin. Perspective culturale europene”.

La Casa de cultură Topolovăţ a avut loc un spectacol în interpretarea instrumentiştilor Mitko Petrov, Bojidar Simeonov, Genceo Coşovarul din Vidin precum şi ansamblurilor folclorice „Apă vie” a Casei de Cultură Românească „Sfânta Teeofana Basarab”.

A mai urmat o vizită la monumentul de la Smârdan unde s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei adormiţi iar la întoarcerea în ţară, în oraşul Sfântul Gheorghe participanții au vizitat Catedrala Ortodoxă şi Muzeul catedralei care ascunde lucruri de o frumuseţe rar întâlnită.

DSCF8679În încheiere, delegatul parohiei Sfinții Voievozi Săvinești, dl. Ionuț Măriuța, directorul Centrului de Servicii Sociale “Samariteanul Milostiv” ne-a împărtășit câteva concluzii în urma participării la această excursie.

Am cunoscut oameni foarte generoşi şi foarte calzi şi primitori, am cunoscut personalităţi ale societăţii noastre, profesori universitari, academicieni, cercetători şi istorici, gazdele au fost foarte primitoare cu noi peste tot unde am mers. Am rămas cu o impresie extraordinară, cunoscând atâția oamneni deosebiți dar am rămas cu o tristeţe în suflet gândindu-mă la situaţia dificilă cu care se confruntă ceilalţi fraţi ai noştri.

Ce mă mai întristează este faptul că nu au biblioteci suficiente unde să se informeze şi unde să citească cărţi folositoare pentru cultura lor generală şi în final ce m-a durut foarte mult este că românii din comunităţile din sudul Dunării trăiesc sub o presiune foarte mare şi le este frică să recunoască ca sunt români si nu au drepturi ca toţi ceilalţi.

A fost o experienţă foarte importantă şi interesantă, din care am învăţat multe lucruri pentru sufletul meu şi sper ca toate problemele fraţilor noştri să se rezolve şi să fie mândri că sunt ROMÂNI”.

Redacția Jurnal Spiritual

Foto: Jurnal Spiritual

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here