“Jurnalul de călătorie” al mitropolitului Neofit Cretanul al Ţării Româneşti, la Editura Basilica

0
324

7867_p17t9cj26f4vs1e11aa43d51p7iaJurnalul de călătorie al mitropolitului Neofit Cretanul al Ţării Româneşti a văzut recent lumina tiparului la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

O ediţie îngrijită, cu introducere şi note semnate de Arhimandrit Nectarie Şofelea, apărută cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, jurnalul vizitelor canonice ale mitropolitului Neofit Cretanul, se constituie, potrivit site-ului Agenţiei Basilica, într-o frescă a stării Bisericii şi a Ţării Româneşti din jumătatea secolului al XVIII-lea, un izvor de cunoaştere şi o călătorie duhovnicească.

Neofit Cretanul a fost timp de 15 ani mitropolitul Ţării Româneşti, între anii 1738 şi 1753, după ce fusese, pentru o scurtă perioadă, titularul scaunului mitropolitan din Mira Lichiei.

Ierarh luminat, ştiutor de carte, mitropolitul Neofit Cretanul a rămas în istoria BOR ca un mare iubitor şi fidel apărător al tiparului, sursă imediată de lumină pentru cler şi credincioşi deopotrivă, pe parcursul celor 15 ani de arhierie pe scaunul mitropolitan de la Bucureşti tipărind peste 30 de titluri, printre care cărţi de carte slujbă, traduceri din literatura patristică sau lucrări teologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here