Expoziţie dedicată arhitectului ceh al Casei Regale a României, la Peleş

0
127
pelesMuzeul Peleş găzduieşte, în perioada 16 februarie – 27 aprilie, expoziţia temporară dedicată celui mai important arhitect al Casei Regale a României, Karel Liman, o oglindă a activităţii arhitectului ceh, stabilit în anul 1884 în tânărul Regat al României.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Cehe în România, iniţiatorul acestui demers cultural itinerat, în istoria Castelului Peleş, anul 2014 marchează împlinirea a 100 de ani de la finalizarea construcţiei impunătorului castel, eveniment căruia i se dedică această expoziţie, organizată şi cu sprijinul CEZ România.

În cadrul expoziţiei, “Karel Liman, arhitectul ceh al Casei Regale a României” sunt etalate panouri fotografice reprezentative pentru creaţia arhitecturală realizată de Liman, imaginile realizate prin tehnici noi în arta ilustraţiei, precum panorame şi perspective sferice tip “fish eye” reflectând o nouă formă de citire a realizărilor arhitectului ceh.

Un segment ce aduce un plus de inovaţie acestei expoziţii este constituit din documentele originale, scoase la lumină pentru prima dată din arhiva Castelului Peleş, ce poartă semnătura olografă a celebrului arhitect, corespondenţa sa cu diverşi furnizori ai Casei Regale a României, fotografii originale ale membrilor familiei Liman şi ale fiului său adoptiv, Constantin Ştefanovici, precum şi planuri originale referitoare la construcţia Castelului Peleş, elocvente pentru creaţia celui care “niciodată nu neglijează un detaliu şi-şi pune tot sufletul în ceea ce face”, aşa cum nota regina Maria.

Scurtă biografie

Karel Liman s-a născut la 3 martie 1855, în Mlada Boleslav, Boemia, pe atunci provincie a Imperiului Austriac, într-o familie modestă, tatăl său fiind tâmplar.

Pasiunea pentru prelucrarea lemnului, moştenită de la tatăl şi de la bunicul său, studiile în domeniul arhitecturii însuşite la Facultatea de Arte Frumoase din Praga şi de la Bauakademie din Munchen au desăvârşit educaţia de profil a tânărului ceh.

Stabilit la Viena în jurul anului 1880, Liman acumulează experinţă prin colaborarea cu atelierul de arhitectură Fellner&Hellmer din capitala Habsburgilor.

El a contribuit la elaborarea planurilor Palatului Albert de Rothschild din Viena, realizate sub îndrumarea arhitectului Gabriel-Hippolyte Destailleur şi a Casei de vânătoare a prinţului Christian de Hohenlohe – Ohringen de la Javorina, Slovacia.

Recomandat de Destailleur lui Andre Lecomte du Nou, arhitect francez stabilit de asemenea în România, Liman este angajat al Serviciului de Arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, în cadrul Comisiei Monumentelor istorice din România, calitate în care a participat la restaurarea bisericilor Sf. Nicolae, biserica Trei Ierarhi din Iaşi şi a Bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Începând cu anul 1894, Liman îşi desfăşoară activitatea în serviciul Casei Regale a României.

Principalii săi comanditari au fost regele Carol I şi principesa (apoi regina) Maria, personalităţi din generaţii diferite, cu viziuni artistice diametral opuse.

În intervalul 1896-1914 a contribuit la definitivarea construcţiei şi reamenajarea Castelului Peleş.

In paralel, arhitectul dezvoltând numeroase alte proiecte, precum Cuibul Principesei (1894), Castelul Pelişor (1899-1903), două cabane maori la Pelişor şi Cotroceni, extinderea Palatului Cotroceni, reamenajarea Cabanei Bahna Rusului din judeţul Argeş (1920-1925), casa prinţului Carol din Bucureşti de pe Şoseaua Kiseleff, cabana regelui Ferdinand de la Lăpuşna din judeţul Mureş (1925-1926), Castelul Bran (1924-1929).

Trecut în nefiinţă la data de 29 iulie 1929, la Braşov, Karel Liman a fost înhumat în cripta familiei din ţara natală, în oraşul în care se născuse cu 74 de ani înainte, Mlada Boleslav.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here