„Drumurile către înţelepciune” ale unui nigerian în România

0
290
Kingsley NwabiaLoreta Popa
Fiecare dintre noi are parte de-a lungul timpului de experienţe stranii. Fiecare întâlnim oameni care ne sunt profesori, învăţându-ne câte o lecţie, uneori mai dură, alteori blândă. Una dintre cele mai stranii experienţe, de până acum, în cazul lui Kingsley Nwabia, pictor de origine nigeriană, a fost viaţa sa din România.
Diferenţele culturale şi atitudinea generală vizavi de viaţă a românilor i s-au părut totuşi interesant de observat. Kingsley Nwabia s-a născut în Nigeria, Africa de Vest, din 2005 trăieşte în România, iar de curând a descoperit că a scrie îi este mai aproape de suflet decât a picta. Astfel, la 5 decembrie, la Librăria Mihai Eminescu din Capitală a avut loc lansarea celei de-a patra cărţi a seriei „Paths to wisdom – Drumuri către înţelepciune” numită „Andrei’s Painting – Pictura lui Andrei”, pe care autorul a dedicat-o familiei sale, elevilor, prietenilor şi oamenilor minunaţi din România.
România i-a modelat viaţa şi caracterul mai mult decât ar fi crezut că este vreodată posibil.
S-a schimbat până la punctul la care abia dacă se mai recunoştea pe el însuşi, i-a cizelat natura artei, atât ca stil, cât şi în materie de subiecte. A venit în România în 2005 ca intern şi instructor pentru International Exchange Organization (AIESEC), fiind membru în sucursala din ţara sa a acestei organizaţii.
Pe lângă funcţiile pe care le îndeplinea în cadrul organizaţiei s-a oferit voluntar să predea engleza diferitelor fundaţii şi persoanelor fizice, ceea ce a învăţat repede că se caută în această parte a lumii.
„Motivul iniţial al venirii mele în România a fost acela de a găsi noi inspiraţii pentru picturile mele şi de a cunoaşte, a simţi această ţară şi de a vedea ce efect are asupra viitoarelor mele lucrări”, spune Kingsley Nwabia.
A experimentat şi o anumită doză de rasism, dar nu l-a deranjat pentru că nigerian fiind ştie că discriminarea nu poate fi evitată niciodată, indiferent unde se află. „Celor mai mulţi albi nu le plac negrii, e un fapt real, apoi cei din nordul Africii nu se înţeleg cu cei din Africa de Vest, afroamericanii au conflicte cu negrii africani, cei din Africa de Sud îi urăsc pe nigerieni, ţările francofone nu sunt fane ale celor anglofone din Africa, apoi nordul are probleme cu sudul, sud-vestul îi discriminează pe cei din sud-est, un sat urăşte alt sat, o familie pe alta, depinde dacă sunt familii poligame sau monogame, fraţii ajung să se urască între ei şi putem merge mai departe”, afirmă tânărul artist nigerian. A ajuns să accepte discriminarea ca un mod de viaţă şi nu îl mai deranjează atât de mult.
Nu a studiat arta în nici o şcoală.
A început să picteze din dorinţa de impresiona o anumită persoană care îl interesa, nu a reuşit, aşa că a rămas doar cu această abilitate de a picta. Lucrările sale sunt diverse, în stiluri diferite, cu subiecte legate de centroafricani. În picturile sale poţi remarca faptul că a pus pe pânză mulţi îngeri, aceasta vine din interiorul său profund religios, pentru că este un romano-catolic născut şi crescut, crede în tot ceea ce a fost învăţat.
Un om în vârstă l-a întrebat o dată, în timp ce privea îngerii pictaţi de Kingsley Nwabia: „Băiete, ceea ce ai pictat tu este foarte frumos, dar chiar crezi că există îngeri negri?” Tânărul artist a răspuns că da, crede. „Dacă Dumnezeu a creat oamenii în diferite forme şi culori, iar ştiinţa spune că Africa stă la baza civilizaţiei, nu văd nici un motiv de ce nu pot fi şi îngeri negri în Rai”, spune Kingsley Nwabia.
Cum a ajuns să scrie poveşti? Simplu.
Profesor de engleză la o şcoală particulară din Capitală, ceea ce reuşeşte acolo depăşeşte atribuţiile unui simplu educator. El îi ajută pe copii să converseze şi să capete încredere în ei, se joacă, dar mai ales… le spune poveşti. A început într-o zi, când, pentru a putea avea linişte în clasă, căci toţi voiau ba să-l tragă de păr, ba cine mai ştie ce, a început să le spună o poveste din Nigeria.
Pentru că le-a plăcut, a continuat să facă acest lucru în fiecare zi. Un prieten l-a sfătuit să le aştearnă pe hârtie, să le ilustreze şi să scoată o carte. Ceea ce Kingsley Nwabia a şi realizat. Poveştile pe care Kingsley Nwabia le-a aşternut în cartea sa sunt pline de înţelepciune, unele dintre ele sunt incredibil de asemănătoare cu cele din folclorul românesc, dar înţelepciunea pesemne se păstrează în memoria tuturor popoarelor indiferent de culoarea pielii, de credinţă sau de locul pe Pământ.
Poveştile sale au avut succes.
Un exemplar din cartea sa ajungând în mâinile Alteţei Sale Regale, Principesa Margareta a României, atunci când portretul Reginei Maria, pe care tânărul pictor l-a dăruit Casei Regale a fost aşezat pe peretele Palatului Elisabeta din Capitală.
Când face un lucru, indiferent că scrie sau pictează, Kingsley Nwabia o face cu tot sufletul.
E drept că acum nu mai pictează, se simte fără inspiraţie, are sentimentul că nu reuşeşte să aducă la lumină ce musteşte înlăuntrul său, dar cu siguranţă există o vreme pentru scris, una pentru pictat, alta pentru odihnă. Fiecare lucru la timpul său.
Până atunci „Drumuri către înţelepciune”, prin vocea lui Andrei, cel care are de pictat (autorul cărţii ne-a mărturisit că titlul i-a fost inspirat de unul dintre elevii săi pe care îl cheamă astfel), deapănă firul poveştii lui şi ne invită în călătoria sa, aidoma Micului Prinţ, de a transforma lumea într-un loc mai bun, un obiectiv nu atât de greu pe cât ar părea la prima vedere.
„Drumuri către înţelepciune” reprezintă o serie de povestiri scurte care doreşte să împărtăşească valori morale celui care se osteneşte să le citească. Un cadou potrivit pentru copii, acum, în pragul sărbătorilor de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here