La 50 de ani după romanul “Să ucizi o pasăre cântătoare”, a apărut continuarea cărţii

0
292

Scriitoarea americană Harper Lee îşi va publica al doilea roman, la peste 50 de ani de la lansarea volumului “Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird”, a anunţat editorul autoarei.

Romanul intitulat “Go Set a Watchman”, a cărui acţiune are loc în anii 1950 şi ai cărui protagonişti sunt personaje principale din cartea “Să ucizi o pasăre cântătoare”, dar cu 20 de ani mai în vârstă, va fi publicat pe 14 iulie, la editura americană Harper. Cartea a fost scrisă de fapt în anii 1950, înainte de “Să ucizi o pasăre cântătoare”, iar Harper Lee, în vârstă de 88 de ani, a crezut că a fost pierdută, relatează Mediafax, citând Reuters.

Convinsă de editor

“Personajul cunoscut sub numele Scout apare aici ca o femeie adultă şi cred că efortul depus a fost unul decent”, a declarat scriitoarea într-un comunicat publicat de editura Harper. “Editorul meu, care a fost impresionat de amintirile din copilăria lui Scout, m-a convins să scriu un roman din punctul de vedere al tinerei Scout. Scriam pentru prima dată o carte, aşa că am făcut ce mi s-a spus”, a precizat Harper Lee.

În romanul “Go Set a Watchman”, Scout se întoarce de la New York pentru a-şi vizita tatăl, Atticus, în oraşul fictiv Maycomb, unde trebuie să facă faţă unor probleme personale şi de ordin politic şi încearcă să înţeleagă atât viziunea tatălui său asupra societăţii, cât şi propriile sentimente contradictorii despre oraşul natal.

movies_bad_ass_movie_dads_2

Manuscrisul pierdut

Lee credea că textul fusese pierdut şi a fost surprinsă când avocatul său, Tonja Carter, l-a descoperit.

“Să ucizi o pasăre cântătoare”, o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale lui Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Publicată în toată lumea

Cartea, tradusă şi în limba română, s-a vândut în circa 30 de milioane de copii la nivel internaţional şi a fost apreciată de cititori din culturi diferite.

“Cartea este importantă datorită problemelor ridicate referitor la diferenţele dintre rase şi sexe”, a declarat Thadious Davis, profesor de engleză specializat în literatură afro-americană şi sudistă la Universitatea Pennsylvania.

Bush Awards Presidential Medal of Freedom

Primele referinţe despre romanul iniţial

Autorul american Charles Shields, care a scris o renumită biografie a lui Harper Lee, a declarat că volumul “Să ucizi o pasăre cântătoare” a avut succes, parţial, pentru că “ridică întrebarea fundamentală despre cum mă pot înţelege cu oameni care sunt altfel decât mine”.

Shields a spus că a întâlnit primele referinţe despre “Go Set a Watchman” în timp ce citea o serie de scrisori dintre Lee şi agentul său literar, în timpul documentării pentru biografia autoarei.

A primit premiul Pulitzer

Charles Shields a mai declarat că moartea lui Alice Lee, sora autoarei, o avocată care a fost considerată cea care a condus cariera lui Harper Lee, ar fi uşurat calea spre publicarea celui de-al doilea roman.

În 1961, Harper Lee a primit premiul Pulitzer, iar un an mai târziu cartea sa a fost ecranizată în regia lui Robert Mulligan, cu actorul Gregory Peck în rolul principal. Filmul a primit trei premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here