Câteva justificări

0
149

la biserică

Da, însă sunt obosit după o săptămână de muncă. Îmi ră­mâne doar duminica la dispoziţie ca să dorm puţin mai mult. Să mă scol iarăşi de dimineaţa?

Frate, munca ta valorează mai mult decât Dumne­zeu? Crezi că este o mare jertfă să te ridici dimineaţa din pat şi să Îl slăveşti pe Creatorul tău? Dormi mai mult duminică la prânz ca să te odihneşti. Ora când se săvârşeşte Dumnezeiasca Liturghie nu este a ta, este a lui Dumnezeu. Nu o fura. Dumnezeu îţi dă toate celelalte zile să fie ale tale. Nu te comporta cu nerecunoştinţă faţă de Creatorul tău. Şi nu uita că nu eşti numai trup. Ai şi suflet. Această oră este pentru sufletul tău. De ce o ignori?

Dar nu înţeleg ce se întâmplă în biserică. De ce să mă duc acolo?

Nu înţelegi pentru că nu te-ai îngrijit niciodată să afli. Citeşti atâtea alte lucruri. Dacă te interesa, luai cărţi religioase din cele care, slavă lui Dumnezeu, există din belşug şi ai fi aflat ce se întâmplă în cadrul Sfintei Litur­ghii. Ţi-am spus eu aceasta mai sus, în câteva cuvinte. Poţi, dacă vrei, să afli mai bine şi mai adânc sensul Dumne­zeieştii Liturghii. Există cărţi care îţi explică acest lucru. Dacă le vei căuta, le vei găsi.

Trec pe la biserică şi aprind o lumânare şi îmi fac sem­nul crucii. Nu este de ajuns ?

Nu este deloc suficient. Dumnezeu nu are nevoie de lumânarea ta, ci te vrea pe tine însuţi! El vrea inima ta. Şi îi vei da inima ta lui Dumnezeu prin participarea ta conştiincioasă la Dumnezeiasca Liturghie. Pentru tine se săvârşeşte Jertfa cea nesângeroasă pe Sfânta Masă. Pen­tru tine aduce preotul Jertfa Sfintei Euharistii. Trebuie să rămâi în biserică până la sfârşitul slujbei. Să ÎI slăveşti pe Dumnezeu. Să îţi laşi duhul să zboare spre tronul mă­reţiei dumnezeieşti. Dumnezeiasca Liturghie te intere­sează pe tine personal. Nu poţi să lipseşti de la ea şi să fii în acelaşi timp şi creştin ortodox.

Ascult Liturghia la radio. Este nevoie să mai merg la biserică?

Desigur, dragul meu. Transmiterea Dumnezeieştii Liturghii prin intermediul radioului se face pentru cei bolnavi, care nu pot să se ridice din pat. Tu eşti sănătos. Trebuie să fii personal în biserică, pentru ca să primeşti darurile Tainei Euharistiei. Aceste daruri nu se transmit prin radio!
Slujba transmisă la radio este, aşa cum am spus, o mângâiere pentru cei bolnavi. Nu este nimic mai mult.

Sunt singură acasă, am soţ şi copii. Trebuie să gătesc mâncare. Nu am timp să merg la biserică.

Gospodina bună are timp să le facă pe toate. Este de ajuns să existe dispoziţie de a merge la biserică. Ea pre­găteşte mâncarea încă de sâmbătă seara. Apoi, sunt des­tule ore de la sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii până la masa de prânz (n.tr. – în Grecia, Liturghia de duminică se termină la 10-10,30).

Gospodina poate liniştită să pregă­tească orice mâncare doreşte până la vremea prânzului. Este absurd ca pentru mâncare cineva să Îl ignore pe Dumnezeu şi să fie indiferent faţă de nevoile sufletului său. Iar participarea la sfintele slujbe este o mare nevoie a sufletului, aşa cum am spus.

Eu vreau să merg la biserică, însă port doliu. Ce vor zice cunoscuţii mei dacă mă vor vedea acolo?

Nu există o concepţie mai absurdă ca aceasta, şi ea este o desconsiderare a sufletului rudei tale care a ador­mit în Domnul. La Sfânta Liturghie are loc întâlnirea membrilor vii ai Bisericii cu cei adormiţi. Pe Sfântul Disc este prezentă întreaga Biserică. Hristos este în centru, de-a dreapta Lui este Născătoarea de Dumnezeu, iar de-a stânga toate cetele Sfinţilor.

În faţa Agneţului se află su­fletele celor vii şi ale celor care au adormit în Domnul. Trupul Bisericii este alcătuit din toţi credincioşii, noi cei care trăim şi rudele noastre care au trecut la Domnul. În­treaga Biserică oferă lui Dumnezeu Sfânta Liturghie. Iar tu te desparţi pe tine însuţi de ea? De fapt acum că eşti în doliu trebuie să mergi mai des la biserică şi să pome­neşti numele rudeniei tale adormite în Domnul şi să îţi linişteşti sufletul.

Biserica nu este un loc de distracţie, frate, este loc de rugăciune, locul întâlnirii cu Dumnezeu.

Aproape de Dumnezeu şi tu însuţi îţi mângâi sufletul, şi pe rudenia ta o odihneşti. Părăseşte această concepţie absurdă şi gre­şită. Ea este un mare păcat. Când eşti în doliu, trebuie să mergi chiar mai des la biserică. Şi este greşit să iei în sea­mă mai mult părerea oamenilor decât voia lui Dumnezeu.

Kallinikos Karousos, fostul mitropolit al Pireului, Adevăruri mari, în cuvinte simple: Ghid de viață duhovnicească, Editura Egumenița, 2017