Cine ştie răspunde! La ce foloseşte scheletul?

0
421

scheletulScheletul susţine corpul şi protejează organele importante: creierul, inima, plămânii şi măduva spinării. Oasele care îl compun sunt rezistente, dar uşoare, pentru că în interiorul lor sunt multe spaţii goale minuscule. Chiar dacă aspectul oaselor te poate face să crezi contrariul, şi ele sunt vii. Cu alte cuvinte, sunt formate din celule care, chiar atunci când corpul şi-a încheiat creşterea, se regenerează şi se înnoiesc. Oasele pot să fie lungi, scurte, plate, neregulate. Ȋn interiorul lor se găseşte măduva, un ţesut gelatinos în care se formează celulele sanguine.

Scheletul – Cum se mişcă oasele?

Mobilitatea scheletului este asigurată de articulaţii, „dispozitive” care unesc oasele alăturate, lăsându-le libertatea de a realiza anumite mişcări. Extremităţile oaselor aflate în contact sunt ţinute împreună de ligamente, lubrifiate cu un lichid special şi îmbrăcate într-un cartilagiu, un ţesut flexibil care înlesneşte mişcările mai uşor de executat. Articulaţiile sunt acoperite cu un înveliş protector, capsula articulară.

Ce este cartilagiul?

Unele părţi ale corpului, cum sunt nasul şi urechile, nu au o structură osoasă, ci sunt susţinute de un ţesut „înrudit” cu cel osos, dar mai elastic şi mai moale: cartilagiul. Ţesutul cartilaginos se găseşte în toate articulaţiile, dar şi în bronhii şi în discurile vertebrale.

Ce sunt ligamentele?

Ligamentele sunt fâşii fibroase care ţin oasele legate de articulaţii. Unele formează sisteme robuste şi complexe, cum sunt ligamentele încrucişate de la genunchi. Chiar şi vertebrele sunt legate cu ligamente care fac posibile mişcările coloanei vertebrale.

Scheletul unui făt este constituit numai din cartilagii care, treptat, se transformă în ţesut osos. Osificarea scheletului se termină după naştere

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here