La doar 10 ani, Estera a reuşit să-i uimească pe profesori

0
78

Estera Forogău are doar 10 ani, dar ştie să cânte la nouă instrumente muzicale fără să fi urmat cursuri de teorie muzicală. S-a născut cu ureche muzicală absolută, la fel ca Mozart, iar specialiştii o consideră un diamant.

EsteraLiniştită, modestă, cu chip de înger. Aşa ar putea fi descrisă Estera, fetiţa de numai 10 ani pentru care păpuşile nu există, locul lor fiind luat de instrumentele muzicale. Iubeşte muzica, adoră să cânte şi să compună. Face totul cu atâta pasiune încât reuşeste să-i uimească, de fiecare dată, pe cei din jur.

Fluieraşul cel mic, chitara, mandolina, flautul, vioara, naiul, clarinetul, acordeonul şi pianul sunt cele nouă instrumente muzicale la care Estera cântă.

“Nu am păpuşi acasă pentru că pentru mine sunt mai importante instrumentele. După ce ajung de la şcoală, îmi fac temele, şi cânt. Nu am timp să mă joc cu alţi copii”, ne-a mărturisit Estera. Recunoaşte că nu este uşor, dar este conştientă că succesul nu poate veni fără sacrificiu. Dacă ar fi să nu poată continua cu muzica, şi-ar dori să devină medic.

“Este ca un diamant pe care trebuie să-l şlefuim”

La 3 ani jumate a început să cânte la fluieraşul cel mic. Nu exersase până atunci cu niciun profesor şi la niciun alt instrument. Încetul cu încetul au urmat şi celelalte. Părinţii şi-au dat seama de talentul micuţei Estera abia după ce ea a fost ascultată de către profesorul Păuţa.

“Domnul profesor ne-a spus că trebuie să avem grijă de ea. Că este ca un diamant pe care trebuie să-l şlefuim”, ne-a mărturisit Ana Forogău, mama Esterei.

Părinţii nu îşi pot explica de unde atâta talent. Tot ce pot să spună este că atunci când mama Esterei era însărcinată cu ea, a învăţat notele muzicale. Sunt destul de rare cazurile în care un copil se naşte cu ureche muicală absolută. Estera este unul dintre acele cazuri.

“Când am aflat că Estera are ureche muzicală absolută a fost cel mai frumos moment. Nu ştiam că există aşa ceva. Nu putem decât să ne bucurăm şi să fim alături de ea”, ne-a spus mama Esterei.

Mama a fost cea care a observant că Estera poate să cânte chiar dacă nu cunoştea notele de portativ.

“Am întrebat-o cum de cântă si a zis că ştie ea. A învăţat la flaut, la mandolină, la vioară şi foarte repede a învăţat notele, nu ştiu cum şi nici nu-mi pot explica”, ne-a spus Ana Forogău.

I-a uimit pe profesori

În urmă cu doi ani, fetiţei i-a surâs şansa. A fost ascultată de un profesor care a rămas impresionat de talentul ei. Profesorul Sabin Păuţa le-a deschis ochii părinţilor Esterei, şi le-a spus că fetiţa este un geniu de talia lui Mozart.

“Un asemenea talent se naşte odată la o mie de ani.  La ea se poate vorbi despre o maturitate ieşită din comun, despre o sensibilitate deosebită, despre o putere de asimilare pe care n-am întâlnit-o la alţi copii”, susţine profesorul Păuţa.

Tot el i-a dăruit şi un pian, susţinând că pianul este baza. Ba mai mult, i-a îndrumat pe părinţi să o ducă pe Estera la profesori universitari unde să înveţe pianul, dar şi teoria muzicală.

Situaţia materială a familiei Forogău este una precară, părinţii fiind nevoiţi să facă sacrificii pentru a o putea duce pe Estera la ore particulare, mai ales că mai au doi copii mai mari. Un ajutor a venit din partea Fundaţiei Comunitare Oradea care le-a oferit suma de  6.000 de lei, bani din care tânăra talentată va urma mai multe cursuri alături de profesori universitari.

Acum Estera face ore la pian şi teorie muzicală, iar rezultatele se văd. Reuşeşte să facă faţă cu brio şi programei şcolare, astfel că are carnetul plin de calificative maxime, iar învăţătoarea o defineşte într-un singur cuvânt “Îngeraşul”.

Până atunci este numai ochi şi urechi la ceea ce îi spun profesorii şi încearcă să stăpânească tot mai multe instrumente. Şi-ar fi dorit să urmeze Conservatorul în România, dar nu îi permite legea. Chiar dacă este foarte talentată, va trebui să aştepte până când va obţine diploma de Bacalaureat.

Părinţii nu exclud  varianta unor studii în străinătate,  dar Estera pune  o condiţie: “Să vină mami cu mine”. Ar putea opta pentru Austria sau Maria Britanie, ţări în care există şcoli speciale pentru copiii foarte talentaţi.

Sursa: Adevarul

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here