La Festivalul Internaţional de Film de la Roma spectatorii formează juriul

0
86

Colosseum-1920x1080Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma, ce se va desfășura în perioada 16-25 octombrie, va avea un juriu alcătuit din spectatori. Aunțul a fost făcut de luni de directorul artistic al evenimentului, Marco Müller, care a precizat că astfel doreşte “să promoveze toate diversităţile cinematografiei”, informează Mediafax, citând AFP.

În cadrul unei conferinţe de presă, Marco Müller, fostul director artistic al Mostrei de la Veneţia în perioada 2004 – 2011, a precizat faptul că în acest an vor fi decernate cinci premii stabilite de public, în locul trofeelor tradiţionale Marc Aurelio, care erau atribuite până în acest an de un juriu de specialişti.

“Votul publicului va ajuta la punerea în valoare atât a filmelor de debut, cât şi a documentarelor, a lungmetrajelor din ţări îndepărtate, ca şi a celor italiene”, a adăugat el.

Fiecare bilet de intrare va fi înzestrat cu un cod care va permite spectatorilor să voteze pe site-ul festivalului sau prin intermediul aplicaţiei oficiale a evenimentului cinematografic.

Cu 51 de lungmetraje în selecţia oficială, dintre care 24 în avanpremieră mondială, provenind din 21 de ţări, ediţia din 2014 a festivalului din capitala Italiei doreşte să devină de acum înainte mai degrabă o “sărbătoare a cinema-ului” şi mai puţin o competiţie veritabilă.

Criza economică resimţită acut în ultimii trei ani în Italia explică această alegere a organizatorilor, a recunoscut directorul general al Fundaţiei “Cinema per Roma”, Lamberto Mancini.

“Bugetul nostru a scăzut în acest an la 6 milioane de euro. Având la dispoziţie mai puţine resurse, a trebuit să optăm pentru o repoziţionare strategică a evenimentului”, a explicat el.

“Însă, esenţial este faptul că festivalul continuă şi că se autofinanţează în procent de 50%”, a continuat Lamberto Mancini.

Printre starurile anunţate la Roma se vor afla Clive Owen (care va prezenta miniseria de 10 episoade “The Knick”, regizată de Steven Soderbergh), Richard Gere (pentru “Time out of Mind”, de Oren Moverman), Kevin Costner (“Black and White”, de Mike Binder), Rooney Mara (“Favelas, de Stephen Daldry) şi Guillaume Canet (“La prochaine fois, je viserai le coeur”, de Cédric Anger).

Ca în fiecare an, cursuri de cinematografie vor fi susţinute de numeroşi actori şi regizori celebri, precum Geraldine Chaplin, Kevin Costner şi brazilianul Walter Salles (“Jurnal de călătorie/ Diarios de motocicleta”), care va fi recompensat cu trofeul Marc Aurelio pentru întreaga carieră.

Un singur juriu specializat, cel de la secţiunea Cinema d’Oggi, prezidată de regizorul american Jonathan Nossiter, va decerna premiul Taodue Camera d’Oro pentru cel mai bun film de debut.

Ana Grama

 [twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here