La mulţi ani, Alexandru Andrieş! Artistul sărbătoreşte 60 de ani alături de publicul său, pe scenă

0
73
Alexandru AndrieşAlexandru Andrieş împlineşte a împlinit 60 de ani. Pentru prima oară în cei 40 de ani de activitate, artistul îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă, într-un concert care are loc, luni, la Sala Radio. Evenimentul marchează nu numai ziua sa de naştere, dar şi 30 de ani de la debutul său în industria muzicală românească  – toate acestea pe scenă, alături de public.

„De obicei, de ziua mea nu cânt, este prima dată. Îmi place să stau retras, să mă văd cu prietenii, să sărbătorim normal, nu-mi plac chestiile fastuoase şi publice. Îmi place să-mi petrec momentele importante cu prietenii buni şi în linişte“, a declarat artistul. El va urca pe scena de la sala Radio luni, de la ora 19.30.

Deşi preferă să petreacă în compania unui cerc restrâns de prieteni, anul acesta este unul special. Astfel, Andrieş s-a decis să facă o excepţie, la sugestia domnului Aurel Mitran, care „are o putere de convingere extraordinară“.

„Întâi mi-am dat seama că sunt 30 de ani de când a apărut discul „Interioare“. Apoi, mai mulţi prieteni mi-au atras atenţia că o să împlinesc şi eu 60 de ani. Aşa am aflat. Într-adevăr, a fost ideea domnului Aurel Mitran ca acest concert care marchează 30 de ani de la lansarea discului „Interioare“ să fie chiar de ziua mea, pe 13 octombrie, când împlinesc 60 de ani. E prima şi probabil, nu ştiu dacă ultima, dar nu-mi doresc să cânt de ziua mea, dar de data asta m-a convins, pentru că are o putere de convingere extraordinară“, a pus Alexandru Andrieş, pentru Adevărul.

Cu 60 de ani de viaţă în spate, încă 30 de la lansare primului album şi alţi 40 de la primul concert, putem spune că 2014 este anul cifrelor rotunde pentru Alexandru Andrieş. Amintim, de asemenea, că în 2014 se împlinesc zece ani de când artistul a fost recompensat (pe 10 decembrie 2014) cu Ordinul Meritual Cultural în grad cavarel, Categoria B – „Muzică“, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti“.

De-a lungul timpului, Alexandru Andrieş s-a remarcat ca fiind cântăreţ, arhitect, scriitor, traducător, pictor şi grafician.

Debutul solistic şi l-a făcut în 1974, în Club A, iar cel scenic a avut loc în 1979, la Festivalul de jazz & rock Braşov, cu trupa Basorelief. În 1980, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ şi, din acelaşi an, este membru al Uniunii Arhitecţiilor din România.

Alxandru Andrieş face parte din Uniuniea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, din Asociaţia Ziariştilor din România. El face parte si din Asociaţia Scriitorilor din România. A scris coloana sonoră pentru filmul românesc „Nuntă Mută“, din 2008; este autorul a cinci volume: „Aşteptând-o pe Maria“ (1991); „La mulţi ani Dylan“ (1992); „Singur Acasă“ (1992); „Petala“; „Desen şi arhitectură“ (2009).

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here