La Mulți Ani, Isaac Asimov

0
118
Isaac Asimov spunea „Cel mai trist aspect al vieții actuale este că știința acumulează cunoștințe mai repede decât acumulează societatea înțelepciune.”

IsaacIsaac Asimov s-a născut pe 2 ianuarie 1920 în Petrovichi, Rusia. A fost profesor american de biochimie și un autor excepțional de literatură science-fiction. Autorul a scris aproape cinci sute de cărți; el este considerat unul dintre cei mai buni scriitori de SF din toate timpurile. Mulți cred că talentul lui a fost, după cum el însuși spunea, „traducerea științei” pentru a fi interesantă și ușor de înțeles pentru cititorul obișnuit.

Se pare că interesul pentru SF a început de când era copil.

Deși tatăl său s-a opus la început, acestei înclinații, odată cu apariţia revistei Science Wonder Stories, Asimov a devenit rapid un fan devotat de science-fiction.

La vârsta de șaptesprezece ani a început să scrie prima sa povestire întitulată Cosmic Corkscrew. Aceasta a fost respinsă de mai multe reviste de profil din acea vreme.

În 1941, povestea intitulată Nightfall – Căderea nopții – a înregistrat un succes răsunător.

Faimoasa sa opera science-fiction, a continuat cu titluri precum Trilogia Fundației; „o istorie a viitorului” în care povestește căderea și renașterea unui imperiu interstelar; seria Roboților în care prezintă „Cele trei legi ale roboticii”:

Un robot nu are voie să aducă vreun prejudiciu unei ființe umane, sau prin neintervenţie, să permită ca unei ființe omenești să i se facă rău.

Un robot trebuie să se supună ordinelor date de o ființă umană atât timp cât ele nu intră în contradicție cu prima lege.

Un robot trebuie să se protejeze pe el însuți, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu primele două legi enunțate.

În 1939 Isaac Asimov a absolvit Universitatea Columbia cu o diplomă de licență în chimie.

Nouă ani mai târziu obține doctoratul în biochimie. După obținerea diplomei, a devenit profesor în cadrul Universității Boston.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial și-a petrecut trei ani a lucrat pe postul de chimist la Naval Air Experimental Station din Philadelphia.

Prima carte de nonficțiune a lui Asimov a fost un text medical intitulat Biochimie și metabolism uman.

Ea a fost scrisă împreună cu doi colegii de la Universitatea din Boston. Începând cu această perioadă a scris numeroase cărți de știință. El a explicat cititorului de la funcționarea armelor nucleare la teoria numerelor.

În 2002 a fost publicată cartea It’s Been a Good Life în care sunt cuprinse cele trei cărți autobiografice ale lui Isaac Asimov, Cu amintiri încă verzi apărută în 1979; Bucuria o mai simt încă, apărută un an mai târziu; I. Asimov: A Memoir, apărută postum în 1994.

Într-un interviu pentru revista Life, în ianuarie 1984, acesta declara:

Dacă doctorul mi-ar zice că mai am doar şase minute de trăit, n-aş trândăvi. Aş scrie puţin mai repede”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here