La mulţi ani Jamie Oliver! Gastronomul a împlinit 40 de ani

0
79

jamie-oliver-1Jamie Oliver este o vedetă care nu mai are nevoie de prezentare. A scris mai multe de cărți de bucate, este protagonistul seriei de emisiuni de televiziune “The Naked Chef”, deține mai multe restaurante reprezentative pentru bucătăria “Jamie Oliver” și recent a lansat o campanie globală pentru o educație alimentară mai bună.  Din anul 2000, este căsătorit cu Juliette Norton și are patru copii.

 S-a născut la 27 mai 1975, în localitatea Clavering, Essex. Încă din copilărie, Jamie Oliver s-a familiarizat cu tehnicile și ustensilele folosite în bucătărie, tatăl său deținând un pub-restaurant numit “The Cricketers”, scrie Agerpres.

A urmat cursurile Școlii Newport Free Grammar, pe care le-a încheiat, la vârsta de 16 ani, cu două calificări în Artă și Geologie. A ales să urmeze cursurile Westminster Catering College.

Primul său loc de muncă ca bucătar a fost într-un restaurant cu specific italian, unde l-a avut ca mentor pe Gennaro Contaldo, un bucătar-șef renumit. Mai târziu, s-a mutat la River Cafe, din Fulham, unde a fost bucătar-șef adjunct. A apărut pentru prima oară, la televiziune, într-un documentar despre River Cafe.

A fost remarcat de BBC și invitat să fie protagonistul primei serii “The Naked Chef”, care a debutat în 1999 și a înregistrat un succes uriaș în audiențe. În același an, Jamie Oliver a fost invitat să-i pregătească prânzul premierului de atunci, Tony Blair, în reședința din Downing Street. După trei serii de emisiuni “The Naked Chef” și alte câteva ediții speciale, difuzate de BBC, Jamie Oliver s-a mutat la postul de televiziune Channel 4.

În 2003, a fost distins cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic. În 2005, a inițiat o campanie, numită “Feed Me Better” (“Hrănește-mă mai bine”), pentru încurajarea alimentației sănătoase la școlarii din Marea Britanie. Activitatea dedicată pregătirii mâncărurilor proaspete și a hranei nutritive a continuat cu seria de emisiuni “Jamie’s Ministry of Food”. A urmat “Jamie Oliver’s Food Revolution” (2010-2011), emisiune de călătorii pentru promovarea hranei sănătoase.

Datorită profitului înregistrat de compania sa, Jamie Oliver Holdings Ltd., a fost inclus în clasamentul celor mai bogați britanici sub 30 de ani, realizat de revista “Sunday Times”.

În 2008, a deschis restaurantul “Jamie’s Italian”, în Oxford, care s-a dovedit a fi un succes și s-a transformat într-un lanț de 35 de restaurante. Compania “Jamie’s Italian” s-a extins prin francize la nivel global, fiind prezentă în Emiratele Arabe Unite, Australia, Rusia, Turcia, Singapore, Hong Kong.

Potrivit publicației online “This is Money”, Jamie Oliver a fost desemnat, în 2012, cel mai bogat bucătar din lume. În 2013, a fost inclus în Culinary Hall of Fame.

Între cărțile sale, se numără: “Something for the Weekend”, “The Naked Chef”, “The Return of the Naked Chef”, “Happy Days with the Naked Chef”, “Jamie’s Kitchen”, “Jamie’s Dinners”, “Jamie’s Italy”, “Cook With Jamie: My Guide to Making You a Better Cook”, “Jamie’s America”, “Jamie’s 30-Minute Meals”, “Jamie’s 15 Minute Meals”, “Jamie’s Comfort Food”.

Ana Grama

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here