La pas pe Calea Victoriei, prin Bucuresti

Calea Victoriei, trecut si prezent

0
127

 

Ateneul Roman
Ateneul Roman

 Calea Victoriei, trecut si prezent

Calea Victoriei a fost prima strada pavata din Romania si cei care locuiau aici, erau arictocrati, incepand de la politicieni, pana la elitele culturale. Calea Victoriei a fost si in trecut un important vad comercial, locul boemilor din Bucuresti, unde se discutau cartile care aveau sa iasa la lumina. Se nasteau idile, se alcatuiau guverne si se puneau la cale treburile statului.

Numele Caii Victoriei, in vechime era Podul Mogosoaia. A primit noul nume în anul 1878, după ce trupele române, ca urmare a victoriei obţinute în Războiul de Independenţă, şi-au făcut intrarea triumfală în oraş pe această arteră.

Cea mai cunoscuta strada din Bucuresti este facuta de domnitorul Constantin Brancoveanu si primele proprietati existente de-a lungul ei, au fost cele a Cantacuzinilor si Balacenilor.  Podul Mogosoaia era o ulița nou formata si era pavată cu trunchiuri de copaci. Străzilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care și noua cale primește denumirea de „Pod”: Podul Mogoșoaiei. Noua stradă a fost construită pentru a asigura o cale de legătură între moșia voievodului,Mogosoaia și palatul domnesc, amplasat în apropierea Curtii Vechi.

Calea Victoriei- strada domneasca

Noua arteră devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boierești, biserici, hanuri, hoteluri, prăvălii, magazine de lux. De asemenea, cafenele și instituții de stat. La începutul  secolului al 18-lea, strada era luminată cu „șomoioage îmbibate cu păcură sau rășină”. Artera devine strada domneasca, incepand din secolul 19, desi constructiile ridicate au avut stiluri diferite 

Această stradă a fost mai bine de un secol, locul în care se „lua pulsul” orașului; aici se întâlneau bucureștenii pentru a afla noutăți, a socializa, a bârfi, a bea bere. Aici găsim o plăcuță cu informația „monument istoric” aproape pe fiecare clădire. Din păcate, nu este foarte lată, în unele locuri fiind dificilă găsirea unei perspective bune pentru a pune în valoare fațadele în fotografii.

Cateva obiective de pe Calea Victoriei, ar fi palatul Poștelor (care adăpostește azi Muzeul Național de Istorie) și Palatul CEC, Ateneul Roman, Muzeul Colectiilor de Arta, Academia Romana, Muzeul George Enescu. De asemenea numeroase hoteluri cum ar fi Grand Hotel Continental si numeroase case aristocrate, cu placuta “Monument istoric”. Casa Capsa, Palatul Senatului, Palatul Telefoanelor, Biserica Zlatari, Biserica Doamnei, etc.

Muzeul George Enescu
Muzeul George Enescu
Muzeul George Enescu
Una din cladirile cu inscriptia “Monument istoric”
Calea Victorei
Calea Victoriei
Muzeul National de Arta al Romaniei
Ateneul Roman
Ateneul Roman
Evenimente la Muzeul National De Arta al Romaniei, in vara asta
Evenimente la Ateneul Roman
Calea Victoriei
Calea Victoriei
La pas pe Calea Victoriei
Fundatia Universitara Carol 1
Grand Hotel Continental
Ateneul Roman
Ateneul Roman

Ionela Moldovanu