La pas prin Centrul Vechi din Bucuresti

0
153

Centrul istoric al Capitalei

In Bucuresti poti sa vizitezi multe locuri pline de istorie, daca o iei la pas prin Centrul Vechi. Cladirile vechi care inca arata bine, in stil arhaic si care troneaza in Centrul Bucurestiului, ca o aripa de istorie ce rasare de niciunde,  creeaza iluzia ca ne aflam intr-o capitala europeana, zona fiind plina de turisti straini. Aici vorbesc despre Centrul Vechi, locul cu multe stradute, unde cred ca vechii bucuresteni se plimbau ca pe Champe Elisee si le placeau sa isi spuna ca se afla in Micul Paris. Protipendada de atunci, in care era prezenta viata colorata si mondena a acelor timpuri, are reminsecente si azi, caci si azi mondenitatile tot in Centrul Vechi au loc. Numai ca parerile despre asta, sunt cat se poate de diversificate.

Ce se mai gaseste prin Centrul Vechi?

Aici se gasesc cafenele retro, bistrouri, toate cu mesele asezate afara, pe strazile inguste din aceasta zona. Aici se afla Teatrul Mic, Godot Cafe, unde am si vazut o piesa de teatru cu Marius Manole, intr-un cadru intim si boem. Banuiesc ca se afla si cluburi, dar si restaurante de seama, cum ar fi restaurantul cu traditie romaneasca, ‘Carul cu bere’, unde multe personalitati au mancat si si-au disputat poate viitorul si soarta, la o ciorbita romaneasca, alaturi de o companie placuta.

In Centrul Vechi se mai afla Biserica Sfantul Antonie, precum si Biserica  Manastirii Stavropoleos, precum si Biserica Sfantul Nicolae.

Tot în acest perimetru se află și partea de început a Căii Moșilor. Pe lângă cele 48 de străzi, între care se afla străzile LipscaniȘelariCovaciDoamneiStavropoleosFrancezăȘepcari, în centrul istoric sunt și trei intrări, trei pasaje și cinci piețe sau piațete.

Hanul lui Manuc este pe departe, o atractie deosebita, unde luau masa toti mondenii in trecut, si unde si astazi se poate servi un meniu de exceptie.

Undeva in vestul Centrului Vechi, care mai este numit si Centrul istoric, se iese pe Calea Victoriei si acolo trecem printr-un pasaj dragut si foarte elegant, care acum are un look de umbrele multicolore.

Asa ca atunci cand treceti prin Bucuresti, nu ezitati sa vizitati si Centrul Vechi, pentru ca aveti ce vedea!

Ionela Moldovanu