Enciclopedia naturii – Lacul Roșu si Cheile Bicazului

0
1378

Lacul Roşu si Cheile Bicazului reprezinta unele dintre cele mai atractive puncte turistice din zona Neamtului.

Lacul Roşu

Lacul Roşu, cel mai mare lac de baraj natural din ţara noastră, situat între masivele Ghilcoş (1384 m alt.), Suhardul Mare (1507 m alt.) şi Suhărdelul (1400 m alt.), la altitudinea de 983 m, s-a format în anul 1837, când apele Bicazului au fost stăvilite datorită unei mari alunecări de teren de pe versantul nord-vestic la muntelui Ghilcoş ca urmare a infiltrării apelor unei ploi puternice, precum şi a unui cutremur. Pădurea de conifere întinsă de-a lungul Bicazului a fost înecată, trunchiurile arborilor văzându-se şi astăzi în unele puncte deasupra apelor lacului (ele ies la suprafaţă ca nişte cioturi de 1-2 m înălţime).

lr6Cuveta lacustră este divizată în două braţe: unul cu lungimea de 1 000 m pe valea principală, iar celălalt, lung de 400 m, pe valea Suhardului; lăţimea lor variază între 50-100 m. Lacul, al cărui contur este asemănător cu o cizmă, are perimetrul de 3 km, volumul său de apă atingând 680 000 m3. Iarna lacul îngheaţă pe întreaga sa suprafaţă până la adâncimea de 60-70 cm.

În jurul lacului s-a dezvoltat stațiunea cu acelaşi nume. Climat de munte; temperatura medie anuală este de aproximativ 5,5°C (în iulie, 15°C, iar în ianuarie, -7°C); precipitaţiile medii anuale înregistrează 700-750 mm.

Factori naturali de cură: bioclimat tonic stimulent.

lr4Indicaţii: nevroza astenică, stări de debilitate, surmenaj fizic şi intelectual, convalescenţă cu stare generală bună, hipertiroidia benignă, rahitismul şi tulburările de creştere la copii.

Din staţiune se organizează numeroase drumeţii şi excursii la vârful Sicaş (1676 m alt.). Se fac drumetii la Cheile Bicazului, la cabana Piatra Singuratică, la vârful Hăşmaşul Mare. Acolo se deschide o frumoasa perspectivă asupra depresiunilor Ciucului şi Giurgeului. Alpiniştii începători sau avansaţi pot practica sportul preferat pe trasee cu grade diferite de dificultate (de la 2 B la 6). Amatorii de schi au la dispoziţie pârtia Poiana Raza Soarelui, precum şi pârtia de pe Suhardul Mare.

Cheile BicazuluiCheile Bicazului

Cheile Bicazului, cele mai adânci (cca 400 m) şi mai impresionante din ţară s-au format prin acţiunea râului Bicaz şi a afluenţilor săi. (Bicăjel, Cupaş, Lapoş, Bârnad şi Şugău) în pereţii de calcare mezozoice din zonă. Cheile Bicazului prezintă o interesantă şi variată privelişte. Pe lângă feţele netede, apar colţi de stâncă, cu crăpături, deschideri de grote, bârne suspendate pe versantul golaş, ţancuri cu piscuri.

lr1

 „Poliţele Bardosului”, Piatra Altarului, „Gâtul Iadului”.

În cadrul cheilor se disting patru sectoare, între km 26,5 şi 28,7 se desfăşoară primul sector numit „între Chei”; aici pereţii sunt atât de înalţi (300-400 m) şi atât de apropiaţi încât razele soarelui nu ajung niciodată la oglinda apei. Râul curge zgomotos pe lângă înaltul meterez al Suhardului Mic (1 126 m alt.), zid cu strate colorate în ruginiu. Pe versantul nord-estic al masivului se află Peștera Suhard, lungă de 35 m. Al doilea sector, desfăşurat între km 28,7-31, denumit „Poliţele Bardosului” este dominat de Piatra Altarului (Turnul Bardosului). O piramidă izolată de peste 200 m înălţime; spre ieşirea din sector constructorii au tăiat în coasta muntelui o fantastică serpentină, încolăcită de aproape 1 km.

Ajungem în sectorul al treilea, numit „Gâtul Iadului”; aici pereţii sunt foarte apropiaţi dând acestui segment din chei aspectul de canion. În sectorul al patrulea, dincolo de km 32, apele Bicazului, scăpate de strâmtoarea pereţilor, parcurg domol ultimii 2 km ai cheilor.

lrDin punct de vedere floristic în Cheile Bicazului întâlnim specii lemnoase ca cetina de negi (Juniperus sabina). Se mai gasesc tisa, pinul etc. şi specii endemice localizate numai în Carpaţii Orientali ca: Melan-driiitn zawadzkii, Astragalus pseudopurpureus, garoafa cu flori albe, Dianthus spiculifolius ş.a. La ieşirea din cheile Bicazului, în baza calcaroasă Surduc-Munticelul se află Peştera Munticelului, descoperită în anul 1973. Peştera, lungă de 120 m, conţine un foarte mare număr de stalagmite-lumânare.

”România, o enciclopedie a naturii”, Ion Manta

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here