Lacul ucigaş care transformă animalele în statui

0
297

Styx, lacul ucigaş care transformă animalele în statui…

Potrivit lui Dante, Styx nu este doar un râu, ci o mlaștină mare, mortală, care umple al cincilea cerc al iadului în întregime. Lacul Natron din nordul Tanzaniei ilustrează perfect viziunea lui Dante.

Lacul ucigas 1Dacă nu ești un Alcolapia alcalica, un pește adaptat la condițiile dure de acolo – lacul Natron nu este cel mai bun loc de a trăi.

Temperaturile din lac pot ajunge la 60°C, iar alcalinitatea acestuia este foarte mare.

Lacul a primit numele de la natron, un compus natural format în principal din carbonat de sodiu, cu un mic procent de bicarbonat de sodiu. Natronul vine de la cenuşa vulcanică, acumulată din Valea marelui Rift.

Animalele care se scufundă în această apă mor și se calcifică.

lacul ucigas 2Fotograful Nick Brandt, care a regizat videoclipul lui Michael Jackson, Earth Song în 1995, a luat o pauză de la munca sa obișnuită atunci când a descoperit păsări și lilieci perfect conservaţi pe țărmul acestui lac.

Styx, lacul ucigaş care transformă animalele în statui…

“Nu am putut să nu le fotografiez” a spus. “Nimeni nu ştie exact cum au murit, dar se pare că suprafața extrem de reflectorizantă a lacului le induce în eroare și că păsările cad în lac, aşa cum se lovesc de ferestrele de sticlă.”

Când pe lac se formează mici insule de sare, unele păsări flamingo își fac cuib acolo- dar este o decizie riscantă, așa cum o arată păsările calcificate de mai sus.

Animalele sunt aranjate în aceste posturi de către fotograf. În partea dreaptă avem un vultur mare iar în stânga un porumbel, probabil cea mai oribilă reprezentare a “simbolului păcii” de la Guernica a lui Picasso încoace.

Colecția lui Brandt de fotografii cu animale din Africa de Est, Across the Ravaged Land, este publicată de Abrams Books.

Sursa: newscientist.com

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here