Lalelele. Știați că…

0
1298

laleleleLalelele. Știați că…

Știați că…Oricât de greu ar putea fi de crezut, locul de origine al lalelelor se află…în munții Himalaia?

Știați că…Lalelele fac parte din aceeași familie de plante din care fac parte și crinii, iar una dintre rudele lor este…ceapa?

Turcii au fost primii care au adus lalelele din Himalaia și au început să le cultive ca plante ornamentale.

Lucru care s-a petrecut în urmă cu aproximativ 1.000 ani?

Știați că…Cuvântul tulipă, (sinonimul pentru lalea și unul dintre cele mai răspândite cuvinte din lume) își are originea în cuvântul “turban”. Mai exact în persanul “dulband” din care se trage cuvântul “tülbent” (turban), care a condus apoi la denumirea botanică “tulipa gesneriana”?

Lalelele au fost aduse în Europa din Turcia la mijlocul secolului al XVI-lea.

În 1593, Carolus Clusius, unul dintre cei mai reputaţi botaniști din Europa, a înființat în Leiden (Germania) o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracţii se numărau şi lalele aduse de la curtea sultanului Soleiman Magnificul?

Știați că…Lalelele sunt cele care se fac “vinovate” de prima mare criză economică europeană?

Aduse în Olanda de către același Carolus Clusius, lalelele s-au adaptat atât de bine la clima de aici și au fost atât de îndrăgite, încât, în scurt timp, au început să fie cultivate pe tot cuprinsul țării. Și astfel, în anul 1635, avea să se declanșeze “nebunia lalelelor” – o perioadă în care nu numai că prețurile unor tipuri de lalele ajunseseră astronomice, dar oamenii le și cumpărau la aceste prețuri, crezând că fac o afacere bună.

Laleaua din imagine (Semper Augustus), de pildă, este considerată cea mai scumpă lalea din toate timpurile: un singur bulb a fost cumpărat în schimbul unui teren de 49.000 m2. În luna februarie a anului 1637, prețurile s-au prăbușit, declanșându-se astfel prima criză economică a vremurilor moderne (cam la fel cum s-a întâmplat în zilele noastre cu piața imobiliară).

Știați că…Există peste 3.000 de varietăți de lalele. Cele mai răspândite sunt lalelele de culoare roșie?

“Laleaua neagră” este de fapt de culoare roșie. Roșu închis, e drept (iar numele după care este cunoscută este “regina nopții“).

Știați că…Lalelele sunt comestibile: în funcție de soi, gustul petalelor variază de la un gust asemănător gustului de fasole, la gustul salatei? Motiv pentru care, în timpul crizei alimentare din cel de-al Doilea Război Mondial, lalelele au constituit o sursă de hrană pentru mulți olandezi.

Astăzi, lalelele sunt folosite la aperitive și în unele salate. Și, pentru cei interesați: există chiar și un vin din lalele.

Sursa: WebCultura

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here