Lămâia – protejează împotriva cancerului

0
159

Lămâia Atunci când mâncaţi o felie de lămâie sau beţi limonadă proaspătă obţineţi mai decât o limbă strepezită. Lămâile sunt surse foarte bogate în compuşi chimici vindecători, care îmbunătăţesc imunitatea, întăresc vasele de sânge, ajută la vindece pielii şi chiar la blocarea dezvoltării anumitor celule care pot declanşa apariţia cancerului. Prin frecţionarea cu coajă de lămâie se înlătură mirosul neplăcut de la nivelul axilelor. Sucul de lămâie adăugat în apă fierbinte cu miere reprezintă un leac excelent pentru un gât inflamat. Lămâia este un ingredient esenţial în preparatele casnice pe combaterea tusei.

 Cu secole în urmă, marinarii englezi consumau, la bordul navelor, lămâi pentru a preveni scorbutul. O singură lămâie conţine 40 mg de vitamina C, cantitatea zilnică recomandată. În prezent, scorbutul este eradicat deoarece există destul de multe surse de vitamina C în dietă. Dar lămâile au o mulţime de alte beneficii.

 Puterea unei lămâi

Atunci când sunteţi răcit, nu subestimaţi rolul vitaminei C – sau sfatul verificat şi încercat de a consuma băuturi cu lămâie. Vitamina C din lămâie reduce nivelul de histamină, substanţa care contribuie la apariţia congestiei nazale şi oculare.

Vitamina C este un antioxidant puternic care, de asemenea, determină scăderea nivelurilor de molecule instabile care distrug celulele, cunoscute sub numele de radicali liberi, şi ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă. (Anumite studii au demonstrat că niveluri scăzute de vitamina C cresc riscul producerii infarctului de miocard. Atunci când colesterolul este oxidat – sub acţiunea radicalilor liberi – este mai mult decât sigur că se transformă în placă ateromatoasă care blochează arterele.) Organismul foloseşte vitamina C pentru a îmbunătăţi activitatea celulelor sistemului imunitar şi pentru fabricarea colagenului, substanţa care ajută la dezvoltarea ţesuturilor pentru vindecarea rănilor.

Iată câteva motive care să vă îndemne să consumaţi lămâie:

Lămâia scade riscul de apariţie a calculilor renali.

Lămâile conţin o mare cantitate de acid citric, substanţă chimică care reduce excreţia de calciu şi ajută la prevenirea formării dureroaselor pietre la rinichi. Doi litri de limonadă întăreşte venele. Sucul de lămâie este bogat în bioflavonoidul (un grup de substanţe chimice antioxidante naturale de origine vegetală) numit rutin, care întăreşte pereţii venelor şi ai capilarelor, şi reduce durerea – şi uneori chiar şi apariţia venelor varicoase;

– Protejează împotriva cancerului de sân.

Limonena este o altă substanţă chimică localizată în coaja de lămâie şi în membrana de culoare albă de sub ea. Experimentele au arătat că această substanţă are o semnificativă acţiune antitumorală.

Cercetătorii studiază în prezent limonena pentru potenţialele ei aplicaţii în profilaxia şi tratamentul cancerului, în special al celui mamar. Oamenii de ştiinţă au testat acţiunea acestei substanţe – în laborator – asupra celulelor mamare canceroase umane, arătând că inhibă creşterea acestora. Totodată, limonena determină în organism descompunerea estrogenului într-o formă mai puţin activă, lucru foarte important deoarece se ştie că prezenţa unor niveluri ridicate de estrogen este legată de riscul apariţiei cancerului de sân. Limonena influenţează, de asemenea, capacitatea ficatului de a înlătura eventualele substanţe carcinogene din sânge;

– beneficii asupra frumuseţii.

Aplicat pe petele de vârstă, sucul de lămâie poate estompa aceste semne de maturitate. De asemenea, pentru a se vindeca mai repede, zonele cu acnee se pot tampona cu suc de lămâie;

– ceaiul cu lămâie reduce riscul apariţiei cancerului de piele.

Un studiu la care au participat 450 de persoane a stabilit că cele care consumă în mod obişnuit ceai negru, şi în mod deosebit cele care adaugă lămâie în ceai, au un risc redus de apariţie a unor anumite tipuri de cancer de piele. Se poate ca lămâia să influenţeze activitatea enzimei numite glutationă S-transferază, care elimină compuşii producători de cancer.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here