Lansare de carte: “Poezia”, de Mircea Cărtărescu

0
618

nonameVolumul “Poezia” de Mircea Cărtărescu, care reuneşte opera poetică a autorului, va fi lansat, marţi, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Potrivit unui comunicat al Editurii Humanitas, la eveniment vor participa, alături de autor, Gabriel Liiceanu, Dan-Liviu Boeriu şi Radu Vancu.

În cele 784 de pagini cartea reuneşte “reproduse integral” volumele: “Faruri, vitrine, fotografii” (1980); “Poeme de amor” (1983); “Totul” (1985); “Dragostea” (1994); “Cincizeci de sonete” (2003). “Nimic” (2010).

“Când sunt întrebat care sunt cărţile mele pe care le consider cele mai importante, răspund aproape automat “Nostalgia”, “Levantul” şi Orbitor. De fiecare dată simt însă, obscur, că fac o nedreptate. Că las deoparte, uitată într-o zonă umbrită a minţii, o a patra carte majoră a mea, pe care de un sfert de secol mă străduiesc s-o uit, ca pe-o iubire veche şi nevindecată încă. E corpusul poemelor mele lirice, scrise în tinereţe, într-un efort continuu, halucinant şi epuizant, care-a durat doisprezece ani. A fost epoca în care mi-am trăit viaţa, fără rest, numai şi numai în poezie. Când privesc în urmă, văd imediat acea flacără strălucitoare, acea căutare disperată de forme noi, acea continuă măsurare a puterilor într-un inegal skandenberg cu poezia, care-ar fi putut face, numai ea, opera mea completă”, mărturiseşte autorul, citat în comunicat.

Cărtărescu afirmă că decizia luată în 1992, de a abandona poezia. a reprezentat, de fapt, “o sinucidere simbolică în speranţa unei renaşteri”, poezia găsind o “cale de a curge mai departe” în scrisul autorului.

“Când, prin 1992, am hotărât să nu mai scriu poezie, a fost o sinucidere simbolică în speranţa unei renaşteri. Mi s-a dat apoi, într-adevăr, şansa unei noi vieţi în literatură, dar o viaţă nu separată de prima, ci izvorâtă în întregime din ea. Poezia a găsit o cale de-a curge mai departe în scrisul meu şi a rămas pentru mine, mai departe, chiar dacă dizolvată într-un epic translucid, sensul vieţii mele. Faptul că nici azi nu mă interesează nimic altceva, în efemerul şi enigmaticul lumii, decât poezia este moştenirea acelei epoci îndepărtate. Cititorul va găsi în acest volum, reproduse integral, cele şase volume de versuri publicate de mine, la care va adăuga, poate, ‘din citit ori amintire’, al şaptelea volum, ‘Levantul’, care, din motive evidente, nu şi-a găsit locul aici”, mai spune Mircea Cărtărescu.

Scurtă biografie

Născut la 1 iunie 1965 la Bucureşti, poetul, prozatorul şi publicistul Mircea Cărtărescu este considerat de critici drept cea mai importantă figură a generaţiei optzeciste din literatura română, recunoaşterea internaţională fiind indicată şi prin faptul că este unul dintre cei mai traduşi autori români din ultimele două decenii – în italiană, franceză, spaniolă, poloneză, bulgară, maghiară etc.

Printre numeroasele distincţii obţinute se numără Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer (2006). În aprilie 2010 a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here