Las Medulas

0
125
las medulasVechile mine de aur romane de la Las Médulas sunt situate la aproximativ 20 km sud-vest de Ponferrada, în nordul Spaniei. Ele au fost principala sursă de aur pentru Imperiul Roman, sub administrarea lui Plinius cel Bătrân.

Peisajul din Las Médulas este caracterizat prin păduri de castani și stejar și formațiuni stâncoase de un roșu uimitor. Ele nu au fost create prin mijloace naturale. Ele au fost create de om ca urmare a sistemului utilizat la exploatările miniere denumit montium ruina. Sistemul, inovator pentru acea vreme presupunea inundarea galeriilor săpate în munte cu mari cantități de apă. Aceasta era furnizată prin șapte apeducte care aduceau apa din râurile din apropiere. Cele șapte apeducte cu o lungime totală de 100 km erau utilizate și pentru a spăla minereurile de aur.

Pentru extragerea celor 1.650.000 kg de aur, au lucrat fost dislocate trei sute milioane tone de pământ; s-a folosit o forță impresionantă de muncitori, aproximativ 60.000 de oameni. Conform scrierilor rămase o parte dintre cei care lucrau în mine și-au pierdut viața în galerii. Activitățile legate de tehnologiile de extracție sau construirea drumurilor, a barajelor și a canalelor prin care circula apa erau responsabilitatea soldaților din armata romană.

După 250 de ani de exploatare, în secolul al III-lea, atunci când stocul de aur a fost epuizat, mina a fost abandonată.

Regiunea a fost de preluată de natură, creând ceea ce este astăzi un peisaj mirific. Astăzi, acest teritoriu este habitatul pentru o diversitate de specii cum sunt mistreți, căprioare și pisici sălbatice.

În decembrie 1997, comitetul UNESCO a decis să includă complexul minier Las Médulas pe lista Patrimoniului Mondial.

Importanța activității umane de-a lungul timpului în această zonă este evidentă când privim mediul înconjurător. Rețeaua hidrografică, flora și fauna și formațiunile geologice trebuie luate în considerare ca parte integrantă a unui patrimoniu natural și cultural.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here