Un altfel de sistem de învăţământ: Şcoală unde şi părinţii îşi învaţă copiii

0
179

şcoală particulară Lauder-ReutLa şcoală particulară Lauder-Reut, educaţia se face altfel. Se face investind permanent în dezvoltarea armoniosa a copilului, pe toate planurile: şcolar, emoţional, personal, social.

O educaţie multi- şi interdisciplinara, diversă, care să îi ofere copilului şanse multiple, reale, de succes în şcoală şi în viaţă, şi nu una care să-i servească doar cifre viitorului olimpic lamatematică.

Una dintre instituţiile de învăţământ de elită, chiar aşa se şi poziţionează, o “alternativă de succes la sistemul public de învăţământ din România”, o şcoală unde poţi studia media, comunicare, public speaking şi diplomaţie în limba engleză, direct de la experţi recunoscuţi şi profesori universitari. Sau Business Skills – un curs pentru formarea abilitaţilor practice de negociere şi de business – coordonat voluntar chiar de un părinte, domnul Sabin Gâlceavă.

Vă invităm să citiţi mai jos povestea domnului Gâlceava, un părinte care face mai mult decât să verifice temele copilului şi să controleze carnetul de note. Este unul dintre oamenii care înţeleg şcoală ca o sumă de experienţe, nu un bazin de informaţie şi care şi-a dorit ceva mai bun pentru copilul său:

Pentru informaţie există Google, pentru experienţa este nevoie de mai mult

Când am intrat la facultate aveam speranţe mari. Citisem câteva cărţi şi eram nerăbdător să învăţ, să devin om de afaceri. Destul de curând aveam însă să fiu dezamăgit de sistemul de învăţământ superior în care intrasem. Probabil că nu eram singurul dintre cei aproximativ 20.000 de studenţi, câţi număra Adacemia de Studii Economice atunci.

Am avut însă noroc. Am intrat într-o organizaţie nonguvernamentala, iar pentru următorii şase ani am făcut voluntariat. Cred totuşi că termenul de volunariat nu este cel mai potrivit, ţinând cont că am primit ceva la schimb. Am primit un alt sistem de învăţământ. Un sistem de învăţământ în care nu acumularea de informaţie era importantă, cât aplicarea acesteia în viaţa de zi cu zi. Făceam lucrurile să se întâmple, iar în acelaşi timp dobândeam experienţele de care aveam nevoie.

Aşa am învăţat lucrurile pe care nu le-aş fi putut lua de pe Google.

Am învăţat că este normal să greşesc. Am învăţat să nu mă descurajez atunci când lucrurile nu ies din prima. Am învăţat să am curaj să visez şi să fac lucrurile să se întâmple. Am învăţat, în acelaşi timp, că, dacă vrei să se întâmple ceva, cel mai sigur mod este să te apuci să-l faci.
Timp de câţiva ani după aceea m-am concentrat pe a deveni om de afaceri; am fost cofondator pentru una dintre cele mai mari companii de training şi consultanta din România. Ofeream ceea ce primisem la rândul meu: o altfel de modalitate de învăţare.

Odată devenit părinte a început, însă, să mă preocupe din nou sistemul de învăţământ. M-am întrebat ce urma să înveţe copilul meu în şcoală. Va fi scoala ei asemănătoare cu experienţa mea de elev şi student sau mai degrabă se va apropia de trainingurile pe care le ţin.
Acum 100 de ani, rolul şcolii era de a oferi informaţie elevilor. Odată cu apariţia internetului avem deja la dispoziţie mai multă informaţie decât suntem capabili să folosim.
“Informaţia nu este cunoaştere. Cunoaşterea vine din experienţa”, obişnuia să spună Albert Einstein.
Diferenţa în ceea ce priveşte rezultatele obţinute nu mai este făcută, neapărat, de cel care deţine informaţia, cât este dată de modalitatea în care aceasta este sistematizată şi folosită.

Scoala începe să aibă un alt rol.

Şcoala nu mai poate fi doar “un alt loc”, un alt bazin cu informaţie. Este necesar ca şcoala să se transforme într-o sursă de oportunităţi, de experienţe pentru elevi. Şcolile care înţeleg noul rol îşi maximizează şansele de a modela copiii care vor schimba ceva în societatea de mâine.
Complexul Educaţional Lauder-Reut a sesizat foarte bine modificările din societate şi îmbină, acum, teoria de care copii au nevoie pentru o bază solidă în educaţie, cu alte oportunităţi de învăţare. Filozofia lor în educaţie mi s-a părut foarte aproape de ceea ce eu consider că ar trebui să fie o şcoală şi, de aceea, am fost încântat de invitaţia lor de a construi şi coordona programul Business Skills.

Acest program îmi dă, practic, şansă ca – alături de Lauder-Reut – să contribui la crearea unui model de şcoală care să ofere ceea ce eu am primit ca voluntar într-un ONG: experienţa personală care să conducă la dezvoltare de abilităţi. În plus, acest model le oferă copiilor ocazia ca, încă din şcoală, să experimenteze mai multe zone de business pentru a-şi găsi locul în care se simt cel mai bine şi spre care au înclinaţie.

Ce facem, de fapt, este să expunem copiii cât se poate de direct la realităţile din mediul de afaceri.

Pe parcursul unor sesiuni de training şi simulări de business copii au ocazia de a sta de vorbă cu oameni de afaceri. În acelaşi timp îşi dezvoltă un proiect de afacere; elevii dobândesc o serie de abilităţi şi cunoştinţe necesare antreprenorilor: Managementul Proiectelor, Finanţe; Marketing şi Promovare, Abilităţi de Vânzare şi Negociere, Abilităţi de Prezentare. Totul se încheie prin punerea în practică a ideii de afaceri.

Programul Lauder-Reut este anual şi a ajuns deja la cea de-a treia ediţie.

Nivelul de energie şi creativitate de care dau dovadă elevii este de multe ori peste cel pe care îl întâlnesc în viaţa de zi cu zi ca şi consultant.
Ca părinte mi se pare o oportunitate bună de a mă apropia şi de a înţelege mai bine viitoarele generaţii. În acelaşi timp mă bucur să ştiu că şcoala îi oferă copilului meu mai mult decât nişte teorii. Mă bucur să ştiu că îi oferă oportunităţi de a exersa, de a visa şi de a pune în practică visurile.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here