Le prix Volta

0
104

premiul voltaPremiul Volta (Le prix Volta) a fost lansat de Napoleon Bonaparte în 1801, pentru a-l răsplăti pe fizicianul italian Alessandro Volta.

Valurile istoriei și descoperirile științifice au favorizat întâlnirea dintre Napoleon Bonaparte și italianul Alessandro Volta—marele strateg și omul de stat, pe de o parte, omul de știință și inventatorul, pe de alta, relatează cercetătorul Bianco Pierre în articolul „Volta et la pile electrique”.

Dacă a doua campanie din Italia nu ar fi avut loc și dacă Napoleon n-ar fi devenit rege al Italiei, dacă Volta nu era italian și dacă nu ar fi descoperit faimoasele pile, atunci Napoleon nu ar fi avut cum să-l cunoască și să-l aprecieze la adevărata valoare pe unul din cei mai mari inventatori ai electrochimiei. Numele său a fost dat mai târziu unității de tensiune electrică „volt”.

Perioada de la sfârșitul secolul al XVIII-lea — începutul secolului XIX-lea a fost marcată de descoperiri științifice fundamentale. Chiar dacă atunci au fost considerate simple curiozități de laborator, multe dintre ele au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării tehnologice.

Pila lui Volta, creată în 1799, este una dintre aceste descoperiri imprevizibile.

Volta a descoperit că un flux continuu al unei forțe electrice era generat când se foloseau anumite fluide pe post de conductori, pentru a produce o reacție chimică între metale sau electrozi. Astfel, se inventează prima celulă voltaică, cunoscută ca bateria. Savantul a prezentat descoperirea legată de sursa continuă de electricitate în fața Societății Regale din Londra.

Experimentul nu se mai limita la o scurtă serie de scântei, Volta reușind să genereze curentul electric în flux continuu.

În noiembrie 1800, Volta și-a expus invenția la Institutul National Francez. La eveniment a participat și Napoleon Bonaparte, care, impresionat, a ajutat la experimente, generând scântei cu bateria, topind un fir de oțel, descărcând un pistol electric și descompunând apa în elementele de bază.

Evenimentul a fost reprezentat prin diverse mijloace și a rămas înfățișat și pe o frescă din Vila Ponti, Varese. În urma reuniunii, Napoleon Bonaparte a propus decernarea unei medalii de aur din partea Institutului, pentru a-l răsplăti pe Alessandro Volta. Decizia a fost consemnată într-o scrisoare datată 12 decembrie 1801, a președintelui Institutului Național de Științe și Arte din Paris, Rene Haüy, care a luat în considerare raportul unui cunoscut matematician, fizician și astronom, Jean-Baptiste Biot, din 2 decembrie 1801.

După ce a declarat descoperirea un triumf, Napoleon a numit distincția „La Prix Volta”.

Decernarea acestui premiu a continuat de-a lungul secolului al XIX-lea, Guvernul francez acordând Premiul Volta pentru realizări științifice în domeniul electricității. Printre laureații premiului s-au numărat Sir Humphry Davy, cel care a descoperit metalele alcaline, Heinrich Ruhmkorff, de al cărui nume se leagă bobinele de inducție, Zénobe Gramme, inventatorul dinamului Gramme, primul motor electric folosit în industrie.

În 1880, Alexander Graham Bell a fost distins cu cel de-al treilea premiu Volta, pentru invenția telefonului. Premiul de 50.000 de franci i-a fost acordat de Academia Franceză, care reprezenta Guvernul francez. Printre membrii juriului s-au numărat scriitorii Victor Hugo și Alexandre Dumas. Cum Bell se bucura de influență, a folosit banii câștigați pentru crearea unor organizații la Washington, printre care s-a numărat Volta Laboratory Association (1880) și apoi Volta Bureau, în 1887.

Istoria Premiului Volta a rămas în paginile de aur ale arhivelor franceze, după cum notează și teza asupra moștenirii lăsate de Bonaparte în domeniul electricității: „Un heritage des Bonaparte: Le prix du galvanisme (1802-1815) et le prix Volta (1852-1888). L’Etat et l’encouragement a la recherche sur l’électricité”.

Din 2012, Societatea Europeană de Fizică (EPS) decernează distincția Edison Volta Prize. Premiul a fost lansat de Centro di Cultura Scientifica „Alessandro Volta”, Edison S.p.A, în colaborare cu EPS, pentru realizări deosebite în domeniul fizicii.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here