Leacuri de la bunici: Castravetele, alimentul care elimină toxinele din organism

0
156
LEACURI DIN GRĂDINĂ: Castravetele, alimentul care elimină toxinele din organism
Leacuri de la bunici: Castravetele, alimentul care elimină toxinele din organism

Leacuri de la bunici: Castravetele, alimentul care elimină toxinele din organism

Provine din India, fiind cultivat de cel puțin 3.000 de ani, în Asia de vest. În Europa, a ajuns în timpul Imperiului Roman. Sunt cronici din secolul al IX-lea, din Franța, care amintesc de cultivarea castravetelui, relatează Agerpres.

Pe plaiurile mioritice, castavetele este cultivat de peste 2.500 de ani. Este folosit și în tratamente naturiste, datorită proprietăților sale curative.

Castravetele (Cucumis sativus) este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae. Face parte din aceeași familie care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și pe cel verde.

În Europa, sunt preferate soiurile de castravete care pot produce semințe și care necesită polenizare. Castraveții sunt a patra cea mai cultivată legumă din lume. Roșiile, ceapa și varza se află pe primele trei locuri.

Propietăți terapeutice

Castravetele conține mulți nutrienți, carbohidrați, zahăr, fibre solubile și insolubile. Conține sodiu, vitamine, minerale, acizi grași, aminoacizi, precum și alte substanțe. În fruntea listei substanțelor nutritive, se află cucurbitacina, lignanii și flavonoidele.

Conține 96,5% apă, ceea ce îl face să aibă proprietăți drenante. Totodată, este foarte sărac în calorii, nu conține grăsimi. Are o cantitate foarte mică de substanțe proteice.

Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, este o sursă importantă de potasiu. Conține fier, siliciu, fosfor, folați, fibre, triptofan și magneziu. Sunt depozitate cu precădere în coaja lui. Tot coaja are și cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A și a vitaminelor B1, B2, B3, B5, B6.

Previne în mod eficient deshidratarea

Compus din aproape 90% apă, castravetele ar trebui să fie un aliment nelipsit pentru cei care nu beau suficientă apă. Acesta previne în mod eficient deshidratarea.

Apa conținută de castravete contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorită calităților sale terapeutice, castravetele este folosit ca remediu natural în tratamentul constipației. Este un bun laxativ, contribuind astfel și la eliminarea toxinelor din organism.

Ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi

De asemenea, consumat în mod regulat, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi. Castravetele menține rinichii în formă, scăzând nivelul acidului uric din organism.

Prin conținutul de vitamine A, B și C, stimulează sistemul imunitar și conferă energie și un ten luminos. Nutriționiștii recomandă să nu fie curățat înainte de a fi consumat. Coaja castraveților are aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Întărește articulațiile

Castravetele întărește articulațiile. Silica din castravete ajută la întărirea țesuturilor de legătură din jurul mușchilor și articulațiilor. Stimulează digestia și ajută la pierderea în greutate. Poate fi folosit în supe și salate, sau combinat cu iaurt. Castravetele are calorii negative. Astfel el devine un bun aliat al curelor de slăbire.

Castravetele luptă cu arsurile interne și externe. Sucul de castravete consumat zilnic reduce aciditatea ridicată a stomacului. Este un bun remediu și pentru gastritaă sau ulcerul peptic. Și erepsina, o proteină prezentă în castravete ajută în digestie.

Castravetele, alimentul care elimină toxinele din organism

Este un calmat și în cazul arsurilor solare. Conține secoisolariciresinol, lariciresinol și pinoresinol. Sunt compuși care reduc riscul apariției mai multor tipuri de cancer.

De asemenea, contribuie la reducerea nivelului de colesterol. Datorită conținutului bogat în fibre, potasiu și magneziu, ajută la reglarea tensiunii arteriale. Pacienții cu probleme de tensiune mare sau mică își pot reduce simptomele mâncând castravete.

Ajută la vindecarea gingiilor,

Sucul de castravete ajută la vindecarea gingiilor, menținerea sănătății lor și împrospătează respirația. De asemenea, o felie de castravete ținută pe cerul gurii timp de 30 de secunde ucide bacteriile din cavitatea bucală. Este vorba despre bacteriile responsabile pentru respirația urât mirositoare.

Siliconul din compoziția castraveților întărește părul și unghiile, oferindu-le un aspect mai sănătos. De asemenea, stimulează creșterea podoabei capilare.

Castavetele, bun pentru diabetici

Este bun pentru diabetici. Cei care suferă de diabet se pot bucura de consumul acestei legume. Castravetele conține un hormon de care celulele pancreasului au nevoie pentru a produce insulină.

Castravetele aduce organismul într-o stare mai alcalină, fapt care înseamnă mai puține boli.

Castavetele vindecă mahmureala

Castravetele vindecă mahmureala. Pentru a evita durerea de cap după consumul excesiv de băuturi alcoolice și o noapte pierdută. Este indicat înainte de culcare consumul a câteva felii de castravete.

Castravetele reduce stresul. Aroma unei infuzii de castravete ajută la calmare și relaxare.

Castavetele, bun în cosmetică

Este plin de minerale bune pentru piele, cum ar fi magneziul, potasiul și siliciul. Acesta este motivul pentru care această legumă se folosește foarte mult în tratamentele de la spa.

Feliuțele de castravete răcite în prealabil sunt deja un clișeu în tratamentele cosmetice. Castravetele ajută la reducerea pungilor de sub ochi pentru că are proprietăți anti-inflamatorii.

Ridurile pot fi combătute prin aplicarea unor creme sau măști pe bază de castravete. Este foarte întrebuințat în diverse creme și loțiuni pentru ten. Asta deoarece are un efect calmant, de restabilire a pH-ului pielii, fiind ușor astringent.

Sucul de castraveți

Sucul de castraveți este răcoritor, depurativ și diuretic. Este recomandat în stări subfebrile, intoxicații, dar și în reumatism sau gută.

Castravetele este un aliment cu potențial alergen scăzut. Este ușor acceptat de copii. Este recomandat pentru atenuarea durerilor, în etapa erupției dentare a bebelușilor.

Semințele de castravete, un bun tratament

Totodată, aroma de castravete proaspăt este considerată a fi afrodisiacă.

Proprietăți terapeutice extraordinare au și semințele de castravete care tratează afecțiuni variate: tuse, probleme ale tenului, probleme cu expectorația.

Contraindicații pentru castraveții

Din păcate, castraveții se află pe lista legumelor cu cel mai mare conținut de pesticide.

Așadar, trebuie să-i alegem cu grijă. Deși îi găsim pe tot parcursul anului, sezonul lor este cuprins între lunile aprilie și septembrie.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here