Leacuri de la bunici: Ciulinii

0
243

ciulinulCiulinul – De scaieți toată lumea se ferește, dar nu sunt  mulți care știu că ciulinul are surprinzătoare calități terapeutice. În Antichitate, faimosul medic Avicenna recomanda mărăcinele ca pe un excelent hemostatic și anestezic. Vracii Evului Mediu îl întrebuințau ca leac pentru bolile sistemului nervos și ale celui digestiv.

Ciulinul (Carduus nutans), denumit popular scaiete, scai, spin, armurai, schin, cucuruzul măgarului, ghimpan, mărăcine, este o plantă erbacee bienală din familia Asteraceae, care poate atinge până la 1 m înălțime. Tulpina este ramificată și spinoasă, rădăcina este pivotantă. Frunzele sunt și ele spinoase. Florile au culoarea roșu purpuriu, sunt globuloase și au terminații ascuțite. Fructele achene sunt umflate (semințe cu gust amărui), bogate în ulei: 41-44 %.
Flavonoide și aminoacizi
Planta este foarte răspândită în locuri necultivate, pe câmpuri și pășuni uscate, pe marginea drumurilor, în zona deluroasă și în cea subalpină. Înflorește începând din iunie și până în august. La noi, ciulinii cresc în zona de stepă — subetajul pădurilor de gorun, pe pajiști.

Componenții principali sunt flavonoide, aminoacizi (L-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acid d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina); antocianozide, pigmenți clorofilieni, saponozide, uleiuri volatile; silimarină, acid fumaric, polihidroxifenil-cromon.

Proprietăți medicinale

Majoritatea compușilor activi sunt concentrați în fructe (semințe), însă întreaga plantă are proprietăți medicinale. Ciulinul conține aproape întreaga paletă de vitamine: A, D, E, K, complexul de B-uri, diferite micro și macro elemente, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.

În scopuri medicinale, se întrebuințează partea aeriană a plantei, recoltată în perioada înfloririi și când semințele ajung la maturitate. Modalitățile de folosire sunt sub formă de tinctură de ciulin, decoct, infuzie, pulbere de semințe măcinate de ciulin.

Ciulinul-laptelui

Armurariul, cunoscut și sub denumirea de ciulinul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de mărăcine și cel mai utilizat în medicina tradițională. Se folosea în amestec cu coaja de nucă, rădăcini de pătlagină și rostopască, la băi pentru întărirea copiilor și pentru poftă de mâncare.

Ciulinul este util în tratarea unor afecțiuni ale: ficatului (hepatită, insuficiența hepatică, ciroze, intoxicații cronice ale ficatului); ale bilei (litiază biliară, dischinezie biliară); ale aparatului digestiv (digestie dificilă, constipație); în dereglări ponderale; afecțiuni ale splinei; astenie; hipertensiune arterială; hemoroizi; varice. Este indicat în intoxicație alcoolică, psoriazis, stări de epuizare fizică și nervoasă, deficiențe imunitare, hipercolesterolemie, convalescențe, migrene.

Ciulinul – Ajută ficatul

Semințele ciulinului conțin substanțe cu o extraordinară acțiune benefică asupra ficatului. Studii făcute în Germania, Statele Unite, Italia și Austria au arătat că este, în prezent, unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecțiunilor hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu.

Frunzele de ciulin au un puternic efect antioxidant, ajutând la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Complexul de flavonoide din compoziția ciulinului stimulează capacitatea de regenerare a celulelor și blochează acumularea de toxine în ficat. Scade rezistența la insulină a celulelor, inhibă creșterea celulelor tumorale la nivelul cervixului și al prostatei. De asemenea, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, fiind folosit ca puternic detoxifiant.

Ajută bolnavii de diabet

Laptele de ciulin a fost utilizat de mai bine de 2.000 de ani pentru a proteja ficatul împotriva toxinelor și pentru a trata boala cronică de ficat. Studiile au arătat că laptele și semințele de ciulin pot ajuta la regenerarea țesuturilor noi ale ficatului, în cazul în care acestea au fost deteriorate și pot aduce și un spor la creșterea producției de bilă, sprijinind procesul digestiv.

Ciulinul este util și bolnavilor de diabet tip 2 datorită proprietății sale de a crește rezistența celulelor la insulină.

Pentru femeile care alăptează

Ciulinul stimulează producția de lapte la femeile care alăptează și îmbunătățește calitatea acestuia. Este folosit ca adjuvant în combaterea oboselii corzilor vocale, în degerături, alergii, angina pectorală.

Uleiul de mărăcine este ideal pentru pierderea în greutate. Infuzia de frunze și flori de ciulin anulează efectele secundare ale medicamentelor luate în exces și nu are contraindicații.

Mai multe leacuri pentru bunici găsiți la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here