Leacuri de la bunici: Gogoșarii

0
286

Gogoșarul – Nu mulți știu, dar gogoșarii, pe lângă faptul că oferă celor care îi consumă un spectru larg de vitamine și microelemente, ne ajută și să slăbim. gogoșarul

Fiind bogați în fibre dietetice, proteine vegetale și cu un conținut redus de calorii, sunt indicați în orice tip de dietă de slăbire. Mai mult, studii recente au arătat că gogoșarii activează procesul de încălzire a organismului și măresc rata metabolică, ajutând astfel la arderea mai multor calorii.

Gogoșarul este un soi de ardei gras (Capsicum annuum). Constituie o varietate mai puțin răspândită în lume, dar frecvent întrebuințată în bucătăria românească, nutriționiștii considerându-ne pe noi, românii, norocoși pentru că în țara noastră se cultivă gogoșari.

Cantitate scăzută de calorii

Gogoșarul are avantajul de a fi foarte cărnos și zemos, având o coajă subțire și multă pulpă. Este mai hrănitor și mai plin de nutrienți decât ardeiul.

El este bogat nutritiv, oferind organismului cantități semnificative de vitamina C, de vitamina A, de vitamina B6, de betacaroten, de vitamina K; de fosfor, de calciu, de tiamină, de acid folic, de magneziu, de cupru. Este o sursă foarte bună de fibre. Deține o cantitate scăzută de calorii.

Și murat își păstrează multe dintre beneficiile

Gogoșarul dulce și alcalin poate fi folosit ca alternativă la ardeiul gras, consumat proaspăt, ca atare, sau în salate. De asemenea, el poate fi un ingredient în ciorbe, în tocănițe, în tocături; preparat pe grătar sau la cuptor. Nu în ultimul rând, este unul dintre ingredientele principale din zacuscă. Chiar și pus la murat, gogoșarul își păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Pe lângă proprietățile nutritive, are și capacitatea de a combate sau de a preveni unele afecțiuni.

Gogoșarul – Protecția împotriva bolilor de inimă

Gogoșarul roșu a fost remarcat ca fiind mai eficient decât celelalte soiuri de ardei gras, în protecția împotriva bolilor de inimă, datorită concentrației mari de nutrienți. Flavonoidele pe care le conține împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acest fapt duce la scăderea accidentelor vasculare și a atacurilor de cord.

Celor care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol li se recomandă deseori să consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unele persoane și cu rezultate similare este gogoșarul roșu crud. Este mai bine tolerat de cei care au o digestie sensibilă.

Roșu vs. verde

Varianta roșie la culoare este de 7-10 ori mai bogată în vitamina C și în beta-caroten (provitamina A) decât cea verde. Compușii fenolici, în schimb, în special flavonoidele, scad pe măsură ce acesta se coace și devine roșu. Cantitatea lor este mai mare când gogoșarul este de culoare verde.

Prin vitamina C pe care o conține, gogoșarul are un rol important de protejarea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor. Creșterea oaselor și menținerea sănătății pielii sunt favorizate de vitamina A. Gogoșarii sunt astfel recomandați în alimentația copiilor. În plus, vitamina C ne protejează de infecții și facilitează absorbția fierului din legume. Mai mult, această legumă accelerează procesul de cicatrizare. Gogoșarul roșu conține vitamina B2 cu rol de reparator în țesuturi și care ajută și la formarea globulelor roșii.

Puternic antioxidant

Proprietatea cea mai de preț cu care au fost înzestrați gogoșarii ar putea fi considerată cea antioxidantă. Ei conțin unele substanțe aflate pe lista celor care combat cancerul de prostată, cel de vezică, cel de plămâni, cancerul cervical și cancerul pancreatic. Din grupa carotenoidelor (compuși antioxidanți), predominante sunt licopenul și betacarotenul. Mai multe studii efectuate de coreeni în ultima vreme au scos la iveală și o legătura între consumul de gogoșari și incidența scăzută a cazurilor de cancer la sân.

Consumul regulat de gogoșari are un efect benefic și în cazul unor afecțiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar, infecțiile la plămâni. Ca și sucul de ardei roșu, sucul de gogoșari poate fi consumat cu încredere pentru a calma și a vindeca durerile în gât. Este recomandat și pentru a diminua sângerările nazale.

Despre mai multe leacuri de la bunici poți citi la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here