Leacuri de la bunici: Ridichea neagră

0
162

ridichea neagrăRidichea neagră este cunoscută încă din Antichitate (în Egiptul antic, mai apoi introdusă de romani în Europa). Leguma este renumită pentru proprietățile sale și ca remediu în numeroase boli, în mod special împotriva răcelilor și gripei. Se remarcă îndeosebi printr-un puternic efect tonic, ca și prin efectul detoxifiant și mineralizant.

Ridichea neagră (Raphanus sativus niger) este o legumă rădăcinoasă ce aparține familiei Crucifere. Denumirea vine de la florile care au patru petale în formă de cruce. Este mai mare decât ridichea roșie, are o coajă groasă, neagră, miezul alb, precum și un gust ușor iute.

Ridichea neagră întărește imunitatea

Consumul acestei legume de toamnă este recomandat în sezonul rece, pentru stimularea imunității.

Conține vitaminele A, B, C, precum și magneziu, fier, calciu, iod, sodiu, fosfor, fier, potasiu, sulf, cupru, seleniu, zinc, mangan; fibre alimentare, glucide, uleiuri esențiale, enzime, microelemente, flavonoide, uleiuri volatile sulfurate, proteine, grăsimi.

Reglează digestia și crește fluiditatea biliară

Ridichea neagră are rol în drenarea ficatului, creșterea cantității și a fluidității biliare. Este bună pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea răcelii. Are efecte pozitive în reglarea digestiei, reglarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației (datorită conținutului bogat de fibre). De asemenea, are proprietăți antimicrobiene precum și efect antibacterian asupra florei digestive.

Atenuează durerile în artroză

Artroza poate fi atenuată printr-o cură cu sirop obținut prin macerarea ridichii negre. Ridichea neagră ajută și la vindecarea unor afecțiuni renale și pulmonare, calmarea tusei, reglarea tensiunii arteriale. Are proprietăți diuretice, fiind utilă, de asemenea, și în afecțiuni cutanate, alergii, eczeme, datorită proprietăților sale dezinfectante.

Datorită conținutului său bogat în vitamina C și iod, ridichea neagră vindecă rahitismul și scorbutul.

Utilizări cosmetice și culinare

Ridichea neagră este folosită și în industria cosmetică, la prepararea diferitelor creme.

Poate fi consumată crudă (curățată de coajă și dată pe răzătoare, ca atare sau în componența unor salate), sub formă de suc, sirop (în amestec cu miere de albine, formă sub care constituie un remediu eficient împotriva răcelilor, tusei, răgușelii), drept condiment, la prepararea unor sosuri etc.

Descoperiți mai multe leacuri de la bunici la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here