Leacuri de la bunici: Soia

0
110

soiaSoia este originară din China și Japonia și este consumată de 3.000 de ani. Astăzi, alături de orez, grâu, orz și mei, este una dintre cele mai hrănitoare plante.

Soia (Glycine max) aparține familiei leguminoaselor pentru boabe, din care mai fac parte fasolea, mazărea, lintea. Florile sunt mici și au culoare albă sau violetă. Fructul este o păstaie, care conține boabe, scrie Agerpres.

Soia conține până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toți aminoacizii esențiali (lizină, glutamină, triptofanul); lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf); enzime, lecitine, rezine, ceruri; vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni și lecitină. Planta conține trei substanțe fitochimice foarte complexe ce se numesc izoflavone sau flavonoide: genisteina, daidzeina și glicetina ce au multiple acțiuni.

Proprietăți medicinale

Boabele sunt folosite în scop fitoterapeutic. Acestea folosite în alimentația curentă, dar și în industrie, au și proprietăți medicinale, alături de rădăcină sau chiar planta întreagă. Pentru uz medicinal se prepară lapte de soia, făină de soia, germeni.

Datorită conținutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absența proteinelor animale. În plus, în perioadele de post, soia capătă o importanță aparte și este consumată de foarte multe persoane. O găsim într-o varietate de produse, de la mezeluri până la pateuri, iaurturi, lapte și brânzeturi.

Proteinele din soia diminuează colesterolul rău

Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătății întregului organism, dar și substanțele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge și ajută la diminuarea cantității de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine. Cercetările recente au arătat că în țările în care planta este consumată cu regularitate rata afecțiunilor cardiovasculare este scăzută.

Tot izoflavonoidele din plantă, care au o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele apărute după instalarea menopauzei. Cum în această etapă a vieții, femeile au un nivel scăzut de hormoni estrogeni, substanțele din soia compensează lipsa lor.

Laptele din soia întărește oasele

Laptele de soia conține foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul apariției osteoporozei, prin întărirea oaselor. Mai mult, proteinele din plantă sunt mult mai bune pentru organism decât cele animale pentru că ajută la fixarea calciului în oase. Proteinele animale îi permit să fie eliminat cu ușurință prin urină.

O excelentă sursă de fibre

Soia este o sursă excelentă de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decât laptele de vacă. După cum se știe, fibrele au un aport important în menținerea unei bune diete. Ele ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal, la reducerea riscului de apariție a constipației și la prevenirea cancerului de intestin sau a hemoroizilor.

Consumul acestei plante este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescență, hepatită, diabet; gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.

În Asia, unde planta se consumă de mii de ani, patologia cardiacă și neoplazică este foarte scăzută. În China, unde este aliment tradițional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca în America. Japonezii au o viață lungă, consumând soia pe plan național. S-a constatat după studii bine documentate, că neoplaziile de sân, prostată, colon, și chiar de plămân, se întâlnesc mult mai rar la cei ce consumă în mod regulat această leguminoasă.

Contraindicații

Chiar dacă are un conținut important de nutrienți, soia nu este tolerată întotdeauna de organism. Unii cercetători susțin că planta, consumată în cantități prea mari, mai ales de copii, poate face rău organismului. Prea multă poate provoca dezechilibre hormonale, poate afecta buna funcționare a glandei tiroide sau poate duce la apariția unor probleme de digestie a proteinelor în exces, de aceea consumul trebuie să fie moderat.

Mai multe leacuri de la bunici găsiți la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here