Leacuri de la bunici: Sparanghelul

0
137

sparanghelulSparanghelul este o legumă mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, dar cu efecte nemaipomenite asupra sănătății. Este bine de știut că sparanghelul are un punct de rupere naturală între partea de jos care este lemnoasă și mijlocul delicat, prin ruperea cu mâna a fiecărei tulpini se poate afla acest punct. Dacă tulpina este prea groasă, ea trebuie decojită cu un cuțit de curățat legume, cele subțiri nu au nevoie de a fi decojite.

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie erbacee și perenă. Este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut. Originară din America de Nord, se cultivă în mai toate regiunile din Europa Centrală și de Vest. Exista trei varietăți de sparanghel, ce au culori diferite: alb, verde și roșu. Sparanghelul verde este cel mai comun, cel roșu este foarte rar, mai dulce și are conținut mai mic de fibre. Sparanghelul alb este considerat mai sănătos și mai gustos decât cel verde, fiindcă a fost crescut în pământ, ferit de razele luminii, și are mai multe elemente nutritive, scrie Agerpres.
Are mare concentrație de acid folic
Sparanghelul conține o mulțime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, și B6, în cantități relativ mari. Doar câteva bucăți de sparanghel conțin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic. În compoziția sa se regăsesc cantități mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum și fibre alimentare. Deși este lipsit practic de grăsimi, are în componența sa cantități importante de acizi grași de omega-3.
Chiar dacă sparanghelul este apreciat pentru incomparabila sa aromă, calitățile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. Chiar și numele său, asparagus officinalis (lat. = medicament), indică aceste calități. Chinezii, egiptenii, romanii și grecii au descoperit din antichitate aceste proprietăți. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, care se poate consuma ca atare, în diferite preparate culinare sau sub formă de sirop, tinctură sau infuzie din lăstari tineri.
Bun pentru artrită sau reumatism

În trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afecțiunilor care provocau inflamații, precum artrita sau reumatismul.

Folații sunt cei care ajută la reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor. Cu proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, sparanghelul este un luptător desăvârșit împotriva cancerului de vezică urinară, la sân, de colon, pulmonar, de prostată, ovarian, etc. Tot folații contribuie și la reducerea riscului de boli de inimă. Acidul folic reglează homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc în dezvoltarea bolilor de inimă. Acidul folic și folații din sparanghel sunt extrem de indicați în regimul alimentar al viitoarelor mame.

Sparanghelul întărește mușchii inimii

Consumat regulat al sucului de asparagus cu miere întărește mușchii inimii, îmbunătățește sănătatea tractului digestiv și al colonului, rezolvând și problemele legate de constipație. De asemenea, sparanghelul are efecte benefice și asupra tractului urinar, prevenind infecțiile și apariția pietrelor la rinichi.

Bogat în vitamina K, ajută la dezvoltarea și creșterea densității osoase, prevenind astfel osteoporoza și osteoartrita. De asemenea, vitamina K este esențială pentru sinteza osteocalcinului, proteina structurală din oase, cu rol de preluare și depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.

Dezvoltă bacteriile prietenoase

Consumul de sparanghel ajută la scăderea tensiunii arteriale și protejează împotriva apariției premature a cataractei.

O altă substanță din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai ușor.

Tot sparanghelul poate ușura simptomele mahmurelii, după un consum de alcool în exces, prin acțiunea protectoare a aminoacizilor și mineralelor asupra celulelor hepatice.

Asparagina elimină toxinele

Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, ajutându-ne să eliminăm toate toxinele și sarea în exces din organism. Ea crește rezistența organismului la oboseală și asigurând funcționarea normală a ficatului. Efectele sale diuretice ne ajută, mai ales vara, în combaterea retenției de apă. Ne ajută și prin proprietăți antiinflamatoare mai eficiente decât multe medicamente.

Bogat în vitamina B, sparanghelul contribuie de asemenea la îmbunătățirea puterii de concentrare și a capacității de gândire. Poate de asemenea să întărească sistemul nervos, de aceea el este o armă împotriva stresului ameliorând și simptomele depresiei.

Bogat în glutation

Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăți antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi și toxine, astfel că ne menține pielea tânără și radiantă.

Sparanghelul este o legumă cu un conținut caloric foarte mic, fiind recomandat în curele de slăbire. În plus această legumă are și proprietatea de a arde grăsimile, datorită fibrelor pe care le conține, fibre ce forțează organismul să ardă mai multe calorii iar conținutul de oligoelementul crom potolește foamea.

Descoperiți mai multe leacuri de la bunici la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here