Leacuri de la bunici: Trandafirul

0
196

trandafirulPe lângă frumusețe și parfum, trandafirul este extraordinar și pentru sănătate. Efectele terapeutice sunt cunoscute încă din Antichitate, iar știința modernă le confirmă.

Trandafirul este un gen de plantă perenă din familia Rosaceae. Există peste 100 de specii și mii de soiuri. Cele mai multe specii sunt native din Asia, iar un număr mai mic din Europa, din America de Nord, nord-vest și din Africa.
Crește sub formă de arbuști. Are tulpina spinoasă, care poate fi cățărătoare sau târâtoare, de înălțime variabilă și frunzele alterne. Florile variază în dimensiune și formă, având o gamă largă de culori: alb, galben și roșu. Fructul este cărnos.
Petalele trebuie recoltate în faza de înflorire 
În scop terapeutic, sunt folosite petalele, care trebuie recoltate în faza de înflorire deplină, când conținutul de ulei este maxim. Ele pot fi utilizate ca atare sau prelucrate sub formă de ulei, apă, oțet, tinctură, infuzie și sirop. Extractele de petale se folosesc și în industria produselor cosmetice, iar uleiurile sunt folosite în aromaterapie. De asemenea, din petale se fac dulcețuri și gemuri.
Petalele de trandafir conțin ulei volatil, tanini, derivați flavonici, nerol, citronelol; zaharuri, ceară și acid galic, vitamine (A, B2, C, K, PP); săruri minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu) și coloranți antocianici.
Preparatele din trandafir

Acțiunea florilor de trandafir determină efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente; antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante; antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante și tonice.

Preparatele din trandafir sunt indicate în hiperhidroză (transpirație în exces), laringită, micoze bucale și vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite; diaree cronică și dizenterie, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, leucoree; iritații oculare ori la nivelul pleoapelor sau în conjunctivite. Ceaiul din petale proaspete de trandafir se întrebuințează în tratamentul astmului, în hemoptizie, dizenterie și gripă.

Trandafirul – Efecte miraculoase asupra tenului

Un aspect important al acestei plante este subliniat de acțiunea apei naturale de trandafiri, care are efecte miraculoase asupra frumuseții și este adecvată tuturor tipurilor de piele. Între beneficiile sale se regăsesc și următoarele: este hidratantă, catifelează și tonifică pielea; are proprietăți antiinflamatorii, reducând iritațiile pielii; curăță porii pielii; atenuează pistruii; are proprietăți astringente ușoare, de aceea este recomandată după tratamentele faciale pentru închiderea porilor.

Trandafirul, sub diversele sale forme de preparare, poate fi folosit pentru a combate stresul. Este calmant, antidepresiv, indicat în insomnie și iritabilitate. Planta alungă durerile de cap, stimulează buna dispoziție, acționând asupra secreției de endorfine cunoscute și ca hormoni ai fericirii. Stimulează circulația sangvină, combătând afecțiunile vaselor sanguine.

Mierea de trandafiri

Mierea de trandafiri este recomandată în tratarea bolnavilor cu angină pectorală și diaree cronică.

Maceratul la rece din petale sau pulberea uscată sunt folosite împotriva stării de greață, a durerilor de stomac, a tulburărilor de digestie. Aceste preparate combat atât constipația, cât și diareea cronică. Este diuretic și util împotriva afecțiunilor biliare.

Sirop de trandafiri

Dulceața de trandafiri este recomandată la rândul ei după mese și la culcare, pentru întărirea căilor respiratorii și a plămânilor. Ajută la eliminarea mucozităților și ușurează expectorația.

Până în secolul al XX-lea, trandafirul era o floare folosită în mod curent atât în preparatele farmaceutice, cât și ca sirop, dulceață, apă și ulei de trandafiri, toate având efecte terapeutice exploatate din plin de-a lungul secolelor trecute, potrivit daciccool.ro. Cercetările științifice întreprinse în ultimii ani confirmă cunoștințele și practicile tradiționale și aduc noi date pentru medicina de astăzi.

Descoperă mai multe leacuri de la bunici la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here