LEACURI DIN GRĂDINĂ: Nectarinele

0
108

nectarineleNectarinele – Despre nectarine, fructe savuroase și aromate de vară, se spune că au fost atât de apreciate încât numele lor se trage de la “nectarul zeilor”.

Nectarinele (Prunus persica), din familia Rosaceae, sunt cunoscute de peste 2 000 de ani. Sunt înrudite cu piersicile și prunele. Originare din China, au fost aduse în Europa prin Asia Centrală, fiind în prezent un fruct de vară foarte apreciat.

Nectarinul crește și se dezvoltă în regiunile temperate calde atât în emisferele nordice cât și în cele sudice. Din cauza cojii netede care acoperă miezul, nectarinele sunt mai asemănătoare prunelor decât piersicilor. S-au creat mereu încrucișări între piersici și nectarine, dar coaja pufoasă rămâne o caracteristică dominantă. De aceea hibrizii rezultați sunt de fapt piersici.

Nectarinele – Sursă de vitamine A și C

Nectarine au pulpa roșie, galbenă sau albă și sunt o sursă de vitamine A și C. În plus, vitamina A are efect benefic asupra sistemului imunitar. Consumate frecvent substanțele din nectarine întârzie procesul natural de îmbătrânire.

Ele sunt de obicei consumate în stare proaspătă, sau preparate termic sub formă de compot și gemuri, sau ca ingredient în prepararea diverselor dulciuri.

Nectarinele au un gust foarte asemănător cu cel al piersicilor, puțin mai acid însă. Spre deosebire de piersici, nectarinele nu trebuiesc curățate de coajă înainte de a fi consumate ori gătite.

Nectarinele – refac pielea după expunerea la soare

Reprezintă o sursă prețioasă de betacaroten, un antioxidant care este sintetizat în organism în vitamina A. Vara, mai ales, betacarotenul este foarte important, deoarece ajută la refacerea pielii expuse la soare și prelungește durata bronzului. Betacarotenul are rol de protecție a epidermei împotriva radiațiilor solare și a cancerului cutant.

Datorită conținutului ridicat de vitamina C sunt recomandate persoanelor care suferă de bronșită cronică sau de astm.

Reglează colesterolul

Nectarinele au un conținut mai mic de calorii decât piersicile și sunt o sursă bună de potasiu, fosfor și fibre. Aportul de fibre ajută tranzitul intestinal și este benefic și pentru persoanele hipertensive, deoarece fibrele reglează nivelul colesterolului, scad tensiunea arterială și previn diferitele tipuri de cancer.

Nutrițional, există multe asemănări între cele două fructe înrudite, nectarine și piersici. Ambele conțin foarte multă vitamina C, fier și potasiu, cantități modeste de fibre, de betacaroten și puține calorii. Ambele fructe delicioase sunt înrudite cu prunele, care conțin și ele potasiu, dar mai puțină vitamina C decât suratele lor.

Suplinesc pierderile de săruri minerale

Cu un conținut mare de apă, aceste fructe aromate au un efect revigorant și suplinesc pierderile de săruri minerale cauzate de transpirația excesivă.

Deoarece au puține calorii sunt recomandate și în curele de slăbire. Datorită conținutului mare de apă, nectarinele contribuie la eliminarea acidului uric din organism, ajutându-i astfel pe bolnavii de gută și de afecțiuni inflamatorii.

Mai sunt recomandate grație conținutului de potasiu, un mineral răspunzător pentru absorbția calciului în oase. Pe lângă toate aceste beneficii, nectarinele au o savoare pe care cu greu o poți uita. Coaja mătăsoasă, galben-portocalie este bogată în bioflavonoizi și mai ales carotenoizi, antioxidanți care se găsesc în pigmenții din plante și au rolul de a ajuta organismul uman să lupte mai ușor cu cancerul.

Spre deosebire de alte fructe, nectarinele se culeg când sunt bine coapte, pentru că după recoltare nu se mai coc. Ele se păstrează la frigider, cel mult patru zile, sau la temperatura camerei, doar două zile.

Mai multe leacuri de grădină găsiți la rubrica Sănătate.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here