Leagănul copilăriei – Comoara călugărului

0
106

comoara calugarului

Un păstor trecea, pe lângă un hambar, când a văzut un sac sprijinit de uşă. Ajutor!” se auzi o voce din sac. „Pentru numele Iui Dumnezeu, ajută-mă!” Păstorul a dezlegat repede sacul. Dumnezeu te-a trimis, fiule”, a răspuns vocea şi din sac a ieşit un călugăr. Ce s-a întâmplat, părinte? Ce făceai în sac?” a întrebat păstorul.
Am fost băgat în sac de patru tâlhari”, a răspuns călugărul. „Mă crezi sau nu, dar au vrut să-mi dea mie aurul pe care l-au furat! După ce au venit să se spovedească, nu mai puteau să-l păstreze. Bineînţeles că n-am vrut să-l primesc, căci călugării nu au voie să aibă avere. Hoţii însă m-au ameninţat că mă îneacă în râu dacă nu iau aurul. Şi m-au legat în sac, gata să mă arunce în râu. „Şi unde sunt acum hoţii, părinte?” a întrebat păstorul. „Sunt în casă, la cină. Când termină de mâncat, vor veni după mine.”
„Părinte, eu n-am oprelişti şi pot să iau aurul”, a zis păstorul, care s-a gândit să tragă un folos de pe urma acestei întâmplări. „Dacă mă legi, voi zice că sunt tu şi că m-am răzgândit. Noaptea este atât de întunecoasă, încât nici nu-şi vor da seama.”
Preotul a bătut fericit din palme. „Se pare că aşa îţi mulţumeşte Dumnezeu pentru că mă ajuţi. Nici vorbă, treci tu în locul meu.” Preotul şi-a scos straiele, s-a îmbrăcat în hainele păstorului şi l-a legat în sac. Păstorul a rămas legat în sac aşteptându-i pe hoţi. Când a auzit paşi, el a striga „Fie voia voastră, voi lua aurul! Voi lua tot ce aveţi!”
Spre uimirea lui, hoţii l-au auzit, dar l-au legat şi mai strâns, l-au pus în căruţă şi l-au dus la râu unde l-au aruncat drept în apă. Sărmanul păstor se chinuia să se dezlege, dar era legat foarte strâns. Tocmai se împăcase cu gândul că va muri, când dintr-o dată cineva trage sacul pe mal şi îl dezleagă. Era călugărul! Părinte, m-ai salvat!” a strigat fericit păstorul.
“Nu-mi mai spune părinte”, i-a zis călugărul zâmbind şiret. „Nu sunt călugăr.” Dar ce eşti atunci?” a întrebat mirat păstorul.
„Numele meu este Pedro de Urdemalas”, a răspuns călugărul făcând o plecăciune adâncă, păstorul auzise numele. Toată ţară ştia de el: Pedro era un tâlhar faimos. “M-am îmbrăcat în călugăr pentru a cerşi”, a răspuns Pedro. „Dar când am dat de hoţi şi am văzut aurul, am hotărât să-l fur. Ca pedeapsă, ei au vrut să mă arunce în râu şi atunci ai apărut tu.” „Era cât pe ce să mă înec!” a strigat păstorul.
“Dă-mi rasa înapoi”, a zis Pedro, „şi voi face din tine un om bogat. Dar pentru asta aş vrea să îmi împrumuţi cireada ta de vite.”
În scurt timp, hoţii au fost treziţi de nişte sunete ciudate. În faţa casei lor se auzea un călugăr ce cânta cântece religioase, i-au recunoscut vocea îndată.
„Este călugărul pe care l-am înecat!”, a murmurat unul dintre hoţi. „S-a întors să ne bântuie.”
„Fraţilor, a dat norocul peste mine”, a spus Pedro. „Veniţi să vedeţi ce mi-a dăruit cel de sus.”
Hoţii s-au uitat curioşi pe geam. „Eşti o nălucă, cumva?”
„Nu, sunt om în carne şi oase, viu şi nevătămat”, a răspuns Pedro. „Zânele bune m-au salvat. Ele au un întreg oraş pe fundul râului, cu case, câmpuri roditoare şi şcoli pentru cei mici. lată, ele şi mi-au dat şi cireada asta de vite ca să-mi înfirip o gospodărie.”
Hoţii se uitau cu invidie la cireada de vaci. Dacă ar fi avut şi ei o cireadă ca asta, ar fi putut şi ei să-şi întemeieze gospodării şi să trăiască cinstit.
„Cred că aţi primi şi voi câte o cireadă, dacă aţi trece pe la zâne”, le-a spus Pedro. „Regina împarte daruri din acestea la toţi cei care le vizitează oraşul.”
„Ne pui şi pe noi în saci?” au întrebat hoţii. „Şi aruncă-ne în râu, te rugăm.” „Cu cea mai mare plăcere”, i-a răspuns zâmbind Pedro.
După ceva vreme, Pedro şi păstorul aruncară patru saci grei într-o barcă de pe malul râului, Pedro a tăiat funia cu care era legată barca şi a lăsat-o să coboare în josul apei. „Barca vă va duce până la Santiago”, a zis Pedro.
„Iar noi vom avea destul timp pentru a fugi cu aurul”, a adăugat păstorul. Pedro a zâmbit viclean. „Destul şi pentru a-i cheltui!”

Ocolul Pământului în 80 de poveşti, Saviour Pirotta

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here