leana Stana Ionescu, la 78 de ani

0
130

imageResize (1)Marea actriță Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai talentate și mai dăruite actrițe ale generației sale, s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, județul Hunedoara. Are origine italiană după mamă.

A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, debutează ca actriță în 1955, când avea doar 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în ”Școala femeilor” de Moliere.

”Amintirea din Severin foarte clară și cuceritoare este despre viața mea de școlăriță. Eram și la un liceu foarte bun, cu reputație națională, am avut profesori extraordinari, colegi minunați — ne întâlnim și acum, am făcut tot felul de aniversări de la terminarea liceului. Colegi de liceu au fost, printre alții, Geo Saizescu, odihnit fie, și Virgil Ogășanu”, mărturisea marea artistă într-un interviu.

După terminarea liceului a plecat la Reșița, unde locuia unchiul său, pentru a-și căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul. Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reșița iar șansa să fie de partea sa. Exact când se juca ”Școala femeilor”, interpreta rolului lui Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra — pe atunci — Ileana, a dat probă și a rămas în teatru. În ”Școala femeilor”, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut și la scurt timp s-au căsătorit. Împreună au plecat la Piatra Neamț, în 1959, la Teatrul Tineretului.

”Tot ce s-a petrecut în teatrul din Piatra Neamț a fost absolut minunat. A fost, pe vremea aceea, un director pe nume Ioan Coman, care (…) s-a înconjurat de oameni numai de primă calitate, a adus regizori de marcă, toate premierele noastre erau asaltate de ziariști din București, aduși special pentru spectacol. Sărbătoream fiecare premieră. A fost o vreme superbă! La Piatra Neamt, am lucrat cu răposatul Cornel Todea, cu Ion (Iani) Cojar, Lucian Giurchescu, cu George Rafael. Șase ani am stat acolo și au fost niște ani foarte frumoși. Dincolo de faptul că și zona era superbă, colectivul era armonios, orașul — superb, teatrul — excelent. (…) În timpul pe care l-am petrecut la teatrul din Piatra Neamț, am avut ocazia să călătorim enorm, pentru că am făcut foarte multe turnee. Am fost în toate zonele acestei minunate țări”, își amintea Ileana Stana Ionescu în interviu.

Din anul 1965 desfășoară o prestigioasă activitate la Teatrul Național București, precum și la radio și televiziune.

 ”Maestrul Radu Beligan m-a văzut într-un spectacol la Piatra Neamț și m-a sfătuit să vin la concurs la Teatrul Național (…). Și am luat concursul. Am venit la ‘Național’, unde am rămas până când am ieșit la pensie. Nici n-am avut timp să-mi doresc ceva, pentru că rolurile parc-au venit la mine. Am avut o ofertă continuă și foarte generoasă. Am avut parte și de parteneri minunați. Nu pierd niciodată ocazia să vorbesc despre Florin Piersic, cu care am avut, de fapt, premieră la ‘Național’ după angajare cu ‘Idiotul’, după Dostoievski. Felul în care s-a purtat cu mine Piersic, ca partener și ca prieten, a reușit să mă scape de inhibiții. Îi sunt îndatorată, el e o persoană cu totul ieșită din comun”, povestește actrița.

Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în ”Mașinăria Cehov”, Chiriachița și Lena în ”Titanic Vals”, Fraulein și Zoia în ”Gaițele”. A avut roluri importante în filmele ”Păcală”, ”Tufă de Veneția”, ”Dumbrava minunată”, ”Șantaj”, ”Secretul lui Bachus”. A jucat și în seriale precum ”Fetele marinarului” și ”Las Fierbinți”.

Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național București.

A fost aleasă deputat de București, în perioada 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italiene din România.

De-a lungul carierei artistice a primit numeroase premii și distincții: Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică (1976), Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelență al Galei UNITER, Trofeul ”Dionysos” pentru rolul din ”O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), Placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice (2001).

În septembrie 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, din Capitală.

Pentru actriță cea mai mare răsplată din partea publicului este dragostea oamenilor.

”Simpatia oamenilor este cea mai mare răsplată pe care poate s-o primească un actor. Aplauzele și dragostea declarată. Pot să-ți dea miliarde, dacă nu există dragoste, e degeaba. Sunt extrem de încântată că pot să am astfel de relații cu oricine”, mai spunea actrița.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here