Lecția învățată – Pildă

0
340

fata rugaciunePildă despre lecțiile oferite de ceilalți – Fata indulgentă și cea intransigentă – Cât ne stimulează laudele? – În ce mod ne îndreaptă criticile?

Istorioară morală – Fata bună sau cea rea?

„O femeie de vază, foarte înstărită, s-a dus să se închine la locurile sfinte și a hotărât că după aceea își va petrece viața în evlavie.
– Dă-mi ca slujnică o fată bună, care să mă învețe să duc o viață nouă! L-a rugat ea pe episcop.
Episcopul ia dat cea mai bună fată pe care a putut-o găsi.
După o vreme, a întâlnit-o în oraș pe marea doamnă și a început s-o întrebe de slujnică.
– Se poartă minunat, dar mă lasă să fac tot ce vreau. Este prea smerită cu mine, iar mie îmi trebuie cineva care să nu mă lase să-mi împlinesc orice capriciu.

Atunci episcopul i-a dat o altă fată, cu nărav aspru, care nu se purta cu mănuși, ba mai mult o jignea pe stăpână.
Nu după multă vreme, episcopul a văzut-o iarăși pe femeie și a întrebat-o:
– Cum e fata?
– Asta aduce cu adevărat folos sufletului meu: prin ea învăț blândețea și smerenia.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc

Ce învățăm din lecțiile celorlalți

După cum o notă mică îl stimulează pe elev și trezește în el voința de a îndrepta acea notă, tot astfel și unele persoane răspund mai bine la stimulii negativi decât la cei pozitivi. Sunt oameni asupra cărora laudele acționează ca o piedică și le stopează elanul. Pe alții laudele îi stimulează și îi determină să meargă înainte pe drumul ales.
Altora, o atitudine de neîncredere din partea celor din jur le trezește voința de a demonstra că pot fi opusul a ceea ce spun ceilalți. Ei vor să le întreacă așteptările. Un obstacol îi îndârjește și îi determină să reușească un lucru sau altul. Îi face să înainteze, în ciuda faptului că nu sunt luați în seamă, contrar părerii generale. Pe ei o stare de conflict îi face să se simtă bine, pe când pacea și armonia îi pot determina să spună că duc o viață monotonă.

Paradoxul firii umane

Unii au un caracter atât de urât încât trezesc în noi dorința de a nu fi ca ei. Văzând cât de rău se poartă vrem să fim opusul lor. Alteori, însă, oamenii, văzând pe alții cu fire imorală și lipsită de armonie, devin și mai respingători decât ei. Așadar, răutatea determină două reacții: ori devii contrariul a ce este celălalt, ori devii mai rău decât el. Acestea sunt paradoxuri ale naturii umane, laturi ale firii noastre pe care le înțelegi trecând prin respectivele situații de viață și experimentând. Femeia a învățat mai mult de la fata rea pentru că aceasta trezea în ea dorința de a nu fi ca ea. Fata bună era tolerantă și îi îngăduia femeii totul, inclusiv ce nu era bine. Tu de la cine ai învăța mai mult? De la fata indulgentă sau de la cea intransigentă?

Te invit să citești și Momentul în care primim în noi lumina.

Mihaela Mușetescu