Lecturi de vacanță: “Un cal într-o mare de lebede” şi “Povestiri din garaj”

0
141

Lecturi de vacanță: “Un cal într-o mare de lebede” şi “Povestiri din garaj”

Romanul “Un cal într-o mare de lebede”, de Raluca Nagy, şi colecţia de “Povestiri din garaj”, de Goran Mrakić, iată două Lecturi de vacanță. Sunt noutăţile din colecţia n’autor de literatură română contemporană a editurii Nemira.

“Un cal într-o mare de lebede” 

Protagonista din romanul Ralucăi Nagy “Un cal într-o mare de lebede” este Rosalyn, care are 24 de ani şi este studentă la Londra. Cu un corp invadat de o boală ciudată, cu o poveste amoroasă complicată şi o familie disfuncţională, la capătul puterilor, ea decide să plece cu o bursă de un an la Tokio. Merge pentru a studia limba japoneză. Întâlnirea şocantă cu o cultură impresionantă va funcţiona ca o oglindă necruţătoare, care o va ajuta să se desprindă de trecut şi să se vindece.

“În ego-ficţiunea Ralucăi Nagy despre Japonia nu se întâmplă practic nimic: nu există intrigă, în sensul occidental, după cum ne avertizează autoarea încă de la început. Dar se petrece o întâlnire radicală a europeanului cu un Celălalt extrem, care îl face să simtă organic – la modul propriu – distanţa culturală şi provocarea umană. Un cal într-o mare de lebede este pur şi simplu naraţiunea polisenzorială şi în acelaşi timp autoreflexivă, etnografică şi personală, perplexă şi totodată firească până la limita intimităţii, a acestei experienţe”, spune antropologul Vintilă Mihăilescu despre acest roman.

“Povestirile din garaj”

Povestirile din garaj” sunt tipice tranziţiei de tip balcanic, trăite în Timişoara înainte şi după ’90. Sunt veri în care timpul se dilată, aşa cum doar în vacanţele şcolare o poate face, muzici interzise, trase pe casete, baruri locale, animate de legende de cartier. De români, sârbi, şvabi şi maghiari. De Poli Timişoara, huligani, bătăi, ecouri ale primelor revolte care au declanşat Revoluţia din decembrie ’89. De afaceri stranii, crime, râuri de bere, scriitori şi artişti de tot soiul. De scene din viaţa de zi cu zi, întâmplări adolescentine şi rememorări nostalgice. Toate desfăşurate între betoane şi Bega.

Scurte biografii

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti. A debutat în limba română în anul 2005, la Revista 22, şi a continuat până în prezent la Cuvântul, Dilema Veche, Decât o Revistă, totb, Arhiforum şi Scena 9. A contribuit cu o povestire la volumul colectiv “Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români” (Editura Trei, 2015). A mai publicat proză scurtă în revista Iocan (2016) şi în Revista de Povestiri (2017–2018), al cărei atelier de scriere creativă l-a urmat. “Un cal într-o mare de lebede” este debutul său în volum individual.

Goran Mrakić (n. 1979) s-a născut la Sânnicolau Mare. A publicat două volume de versuri, trei cărţi de aforisme satirice şi un volum de proză scurtă, “Punk requiem”. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din Timişoara pentru debut, premiul Vladimir Bulatović VIB şi premiul Radoje Domanović. Scrierile sale au apărut în mai multe antologii de aforisme din Serbia, România, Bosnia, Spania, Liban şi Italia. A tradus din limba română în limba sârbă (şi viceversa) mai multe cărţi. A lucrat timp de 15 ani ca redactor al ziarului de limba sârbă Naša reč. În prezent, ocupă funcţia de director al Editurii Uniunii Sârbilor din România. Trăieşte şi lucrează la Timişoara.

Ana Grama