Legătura dintre mamă și făt este mai profundă decât s-a crezut

0
523

fatCu toții știm că  legătura dintre o mamă și copilul  ei este profundă. Dar noile cercetări sugerează că există o conexiune fizică și mai adâncă decât s-a crezut până acum.

Legăturile psihologice și fizice profunde împărtășite de mamă și copilul ei încep în timpul perioadei de graviditate, când corpul mamei oferă  totul pentru dezvoltarea fătului, îi furnizeară căldură și hrană, în timp ce bătăile inimii oferă un ritm liniștitor constant. Celulele asociate circulă prin placentă între mamă și făt și ajung în mai multe organe ale copilului, inclusiv plămâni, tiroidă, mușchi, ficat, inimă, rinichi și piele. Acestea au impact important asupra organismului, de la repararea țesuturilor și prevenire a cancerului, la tulburări ale sistemului imunitar și diferite afecțiuni, chiar și după zeci de ani de la naștere.

Microchimerism-ul este prezența persistentă a câtorva celule distincte genetic într-un alt organism.  Universitatea Stanford, l-a identificat în anul 1979, când s-a descoperit  un grup de cromozomi Y, la o femeie însărcinată. Se pare că aceștia proveneau de la fiul ei – deoarece femeile au numai cromozomi de tip X. Surprinzător, studiile au demonstrat că, un număr mic de celule ale copiilor se vor regăsi în corpul mamei, la mult timp după naștere, conform Scientific American.

Intr-un  nou studiu, în 2012, efectuat la Fred Hutchinson Cancer Research Center, oamenii de stiință au observat că celulele microchimerice nu numai că circulă prin sânge, ele sunt, de asemenea prezente și  în creierul mamelor. Ei au examinat creierul femeilor decedate pentru a demonstra prezența celulelor care conțin cromozomul Y. În urma cercetărilor aceștia au constatat că astfel de celule există în mai multe regiuni ale creierului, în peste 60% din cazuri.

Cercetătorii au delimitat două concepte microchimerism fetal – când mama primește celule de la fătul său și microchimerism matern – când fătul primește celule de la mama sa.

Microchimerism-ul, cel mai frecvent, rezultă din schimbul de celule prin întreaga placentă în timpul sarcinii, dar, există devezi că celulele pot fi transferate de la mamă la copil și în timpul alăptării. În plus față de schimbul între mamă și făt, poate exista un schimb de celule între gemeni în uter. Există de asemenea, și posibilitatea ca celulele unui frate mai mare să se regăsească în  placenta fraților mai mici.

Mai ciudat de atât, femeile pot avea în corpul lor, celule microchimerice atât de la mamă, cât și de la propriii copii, iar cercetătorii au demonstrat că există dovezi privind competiția dintre aceste celule în corpul mamei.

Exisța celulelor microchimerice, în corpul mamei, a fost dovedită. Următorul pas pe care l–a făcut știința a fost să demonstreze efectul acestora în organismul mamei. Se pare că celulele fetale microchimerice sunt similare cu celule stem și ar putea ajuta la repararea unor țesuturi. Un studiu efectuat pe șoareci a relevat faptul că celulele fetale microchimerice au ajutat la recuperarea țesutului cardiac al acesteia.

In studiile pe animale, celule microchimerice au fost găsite în creierul matern, unde au devenit celulele nervoase, sugerând că acestea ar putea fi integrate funcțional în creier. Cercetătorii cred că este posibil ca același lucru poate fi valabil și în cazul creierului uman.

Aceste celule pot influența și sistemul imunitar, după cum o arată studiile. O celulă microchimerică fetală este recunoscută de sistemul imunitar al mamei parțial, ca aparținând acesteia, deoarece fătul pe jumătate genetic identic cu mama și parțial străină, datorită codului genetic al tatălui. Această situție poate creea în organism o  stare de alertă pentru că există celulele similare cu sine, dar cu unele diferențe genetice

Celulele canceroase, care apar din cauza mutatiilor genetice, sunt astfel de celule iar  studiile existente sugerează că celulele microchimere pot stimula sistemul imunitar pentru a stopa dezvoltarea tumorilor. S-a constatat că în organismul mamelor sănătoase există mai multe celule  microchimerice, comparativ cu cele care suferă de cancer la sân, ceea ce sugereaza că aceste celule au rol de a preveni formarea tumorilor. Cu toate astea se pare că în anumite condiții, sistemul imunitar pornește împotriva celulelor microchimerice, adică asupra organismului însuși, cea ce poate provoca daune semnificative. Acest lucru sugerează că aceste celule ar putea determina un atac autoimun în corp.

Cercetările în acest domeniu sunt momentan într-o fază incipientă, dar oferă potențial imens pentru descoperirile noi, precum și pentru aplicații practice. Diana Bianchi, genetician al Tufts Medical Center, a declarat într-un interviu pentru Scientific American că în stadiul actual nu există cercetări concrete pentru a „pentru a acuza sau pentru a achita celulele fetale microchimerice”.

Emanuela Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here