Legătura dintre serotonină şi depresie, un mit?

Depresia și serotonina

0
477

anxietateDepresia și serotonina

Depresia și serotonina -Convingerea larg răspândită, conform căreia depresia este cauza nivelului scăzut de serotonina în creier. Și că tratamente eficiente ridică acest nivel – este un mit, susţine un psihiatru celebru, într-un articol publicat în The British Medical Journal săptămâna aceasta.

Părerea unui profesor psihiatru

Depresia și serotonina -David Healy, profesor de psihiatrie la Unitatea de Psihiatrie Hergest, susţine că este total eronat să credem că un nivel redus al serotoninei în depresie este un factor clar demonstrat. Și descrie acest aspect ca fiind “comercializarea unui mit”, relatează Medical Xpress.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei – cunoscuţi şi ca ISRS –  sunt  un grup de medicamente care a intrat pe piaţă la sfârşitul anilor 1980. La aproape două decenii după ce a fost discutată pentru prima dată crearea lor.

Dependența de tranchilizante

Depresia și serotonina -După ce au apărut o serie de preocupări cu privire la dependenţa de tranchilizante, companiile producătoare de medicamente au început comercializarea ISRS pentru depresie.

Chiar dacă ”acestea erau mai slabe decât antidepresivele triciclice. Și au promovat ideea că depresia este tulburarea profundă din spatele manifestărilor superficiale de anxietate”, explică specialistul.  Potrivit spuselor acestuia această abordare a fost un succes uimitor.  Ideea că ISRS a restaurat nivelul serotoninei la normal s-a transformat ulterior în convingerea că aceste medicamente au remediat un dezechilibru chimic.

Nu a existat un studiu care să dovedească eficiența tratamentului

Depresia și serotonina-În anii 1990 nimeni nu putea să afirme cu exactitate dacă ISRS scade sau creşte nivelul serotoninei. Specialistul sugerează că nu a existat un studiu care să dovedească dacă tratamentul a remediat cu adevărat acest dezechilibru.

El sugerează că mitul a cooptat rapid o serie de specialişti în domeniu

Depresia și serotonina -Dar şi  mulţi pacienţi. Această idee a fost adoptată deopotrivă de ambele tabere. Ca o modalitate de a relaţiona mai uşor referitor la o tulburare psihologică şi la tratamentul ei.  Între timp, tratamente mai eficiente şi mai putin costisitoare au fost marginalizate.

Healy subliniază că serotonina “nu este lipsită de relevanţă”. Dar atrage atenţia că  istoria de marketing a ISRS ne face să ne întrebăm dacă această “metodă de tratament este plauzibilă. Și dacă poate fi mai presus de lipsa unor date concrete, provenite din studii clinice. Care să facă dovada unor vieţi salvate sau unei funcţii restabilite”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here