POVEȘTI DE VACANȚĂ – Legenda ciocârliei

0
214

mândrul soare legendaPovestea fetei de împărat ce-l iubea pe Mândrul Soare – O legendă cu un cal năzdrăvan și o fată de împărat – Un cal alb ce s-a ridicat din mare o duce pe Lia la palatul Soarelui – Mândrul Soare o vede pe Lia – Cum se naște iubirea – În ce este Lia preschimbată

Se povestește că, demult, trăia o fată de împărat. Lia era numele ei și era nespus de frumoasă. Cânta cu o voce atât de fermecătoare că toată lumea o admira și dorea să o asculte. Veneau la palat fii de împărat, prinți și crai, din lumea largă, să o ceară în căsătorie, însă Lia îi refuza pe toți. Avea o singură iubire – Mândrul Soare – și voia să facă tot posibilul să fie cu el.

Într-o zi, nemaiputând să îndure dorul ce o mistuia, Lia a hotărât să plece către palatul unde locuia cel pe care-l iubea și a lăsat în urmă casa părintească și părinții abătuți. S-a îmbrăcat în straie bărbătești și a încălecat pe un cal năzdrăvan. După ce au mers drum lung, au ajuns la mare, iar calul i-a spus:
– Prințesă Lia, eu de aici nu mai pot merge cu tine! Te va însoți fratele meu, cel născut din spuma mării!
Atunci, Cerul și Marea s-au deschis, iar din ape s-a înălțat un cal alb de o splendoare nemaivăzută. Lia l-a încălecat și a pornit în zbor către palatul unde locuiau Soarele și mama sa.

A ajuns la palat. Bătrâna își pierduse vederea, așadar a întrebat:
– Cine este străinul care a cutezat să vină tocmai aici?
Lia a răspuns:
– Om bun sunt și pe Soare îl caut!
Bătrâna a devenit neliniștită și i-a spus fetei:
– De ești fecior, poți rămâne! De ești fată, pleacă negreșit. Fiul meu nu are vreme de însurătoare, el trebuie să lumineze lumea!

Întâlnirea cu iubirea – Mândrul Soare o vede pe Lia

Cum a terminat de zis acestea, Mândrul Soare, care venea de la Apus, a intrat în palat, aducând strălucire în jur, și a văzut-o pe fată. Și-a dat seama că doar hainele de pe ea sunt bărbătești și s-a îndrăgostit pe loc.
Printr-un miracol, bătrâna, mama Soarelui, și-a recăpătat vederea a doua zi și a văzut Pământul întunecat. Iar Soarele o ținea în brațe pe Lia și alergau cât era Cerul de lung și de lat. Ochii lui erau plini de iubire pentru fata de împărat.
Văzând toate acestea, bătrâna a schimbat-o pe fată într-o pasăre mică, azvârlind-o pe Pământ să n-o mai găsească Soarele. Lia a devenit ciocârLia, pasărea care cântă atât de frumos în timp ce zboară.

Te invit să citești și Povești de vacanță – Legenda mesteacănului.

Legendă auzită și repovestită de…

Mihaela Mușetescu