Legenda lui Saint-Germain

0
607

Saloanele curții lui Ludovic al XV-lea au fost scena ideală pe care unele persoanaje și-au câștigat popularitatea. Faima misteriosului conte de Saint-Germain, despre care unii spuneau că este fiul reginei spaniole Mariana de Neoburgo, văduva lui Carol al III-lea, s-a bazat bazat pe zvonul despre condiția sa de „nemuritor”.

legendaContele Saint-Germain a avut calitatea de a se înconjura de o aură misterioasă care a contribuit la faima sa. Cu o rară abilitate, a știut să se întoarcă să în favoarea sa zvonurile răutăcioase, despre „nemurirea” sa, care încercau să-l ridiculizeze.

În 1758, contele de Sain-Germain a ajuns la Paris și foarte repede a  început să frecventeze saloanele și palatele bogate ale capitalei franceze. La o cină dată în casa marchizei d’Urfe, a cunoscut un alt personaj de același calibru, Giacomo Casanova. Aceasta povestește în „Memoriile” sale că era un „om deștept și vorbea la perfecție multe limbi. Era un mare muzician și un mare chimist, cu o înfățășare agreabilă.” Acest om unic și născut pentru a fi cel dintâi printre impostori susținea că are trei sute de ani, că deține medicamentul universal și că face tot ce dorește cu natura.”

Legenda contelui de Saint-German începuse să prindă contur cu treisprezece ani înainte, la Londra, unde locuia din 1743.

Marchiza de Pompadour, l-a prezentat pe Saint-Germain, regelui Ludovic al XV-lea, care a fost fascinat de personalitatea magnetică a acestuia. Dar fascinația s-a trasnformat rapid în uimire, când contele, după ce  a afirmat că poate corecta impuritatea diamantelor,  a demonstrat acest lucru cu o piatră prețioasă pe care a dăruit-o regelui.

Contele nu a trecut nevăzut pentru scriitorul și parlamentarul Horace Walpole, care a încercat să afle amănunte despre conte, scriindu-i lui Diderot. Dar încercarea s-a a fost sortită eșecului.

Contele Saint-Germain a părăsit Londra în anul următor, iar pâna la sosirea sa în Paris, doisprezece ani mai târziu, nu se știe nimic despre el. Datele din această perioadă sunt contradictoriii. După unele informații s-a stabilit în Germania, unde a făcut experimente chimice și alchimice, iar potrivit altora a călătorit în India și Tibet.

În Franța, pe lângă faptul că a frecventat cele mai selecte saloane din Paris, printre care și cel al marchizei de Pompadour, a obținut de la Marigny, director de lucrări și edificii al regatului, castelul Chambord, pentru a duce la bun sfârșit cercetările sale științifice. În schimb aceasta s-a angajat, să-i dea regelui o parte din descoperirile sale.

Saint-Germain s-a stins din viață în 1784, la vârsta de 93 de ani, deși conform însemnărilor „părea de munai 60 de ani”.

Mari descoperiri ale lumii, Editura Aquila ’93

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here