Legenda urbană a portretului care nu arde

0
712

Portret care nu ardeÎn jurul anului 1985 atenția publicului a fost atrasă de o descoperire misterioasă. Se pare că în urma unui șir incendii care au avut loc în Anglia și care au distrus complet o serie de clădiri, a rămas complet neatinsă o singură pictură ce înfățișează un băiețel care plânge. La vremea aceea povestea s-a stins, după ce publicația The Sun a convenit cu cititorii să adune și să ardă toate picturile cu această temă existente. În timpul acestei acțiuni au fost arse 2500 de astfel de picturi. Și astfel povestea s-a liniștit.

După câțiva ani, în 1988, un alt incediu în care a fost implicată și pictura fost înregistrat. Și de această dată tabloul a scăpat neatins de flăcări.

Totul a început pe 04 septembrie 1985, când ziarul tabloidul britanic The Sun a publicat un articol intitulat Blazing Blestemul Boy Crying. Un cuplu din Rotherham, South Yorkshire a declarat că vinovat pentru incendiu este un tablou cu portretul unui copil cu lacrimi mari pe obraz. Focul a izbucnit de la o tigaie lăsată în bucătărie și s-a răspândit rapid. Cu toate acestea, rama care încadra tabloul a rămas neatinsă.

Pictura a fost semnată de un pictor italian, Bruno Amadio, sub pseudonimul Giovani Bragolin după cum relata The Sun la acea vreme. Legendele ne spun că portretul este al unui băiat surdo-mut de origine spaniolă pe care artistul l-a întâlnit pe străzi. După ce ambii părinți au decedat într-un incendiu, băiatul, din cauza șocului, a refuzat să mai vorbească. Povestea continua si ne spune că oriunde băiatul se stabilea, izbucneau din senin incendii. Deși avertizat de un călugăr că băiatul poartă cu el năpasta incendiilor, pictorul a refuat să creadă. După o scurtă vreme de la realizarea portretului atelierul artistului a luat foc. Se crede că băiatul s-a stins din viață la vârsta de 19 ani, după ce mașina sa a fost cuprinsă de flăcări

Un alt mit care circulă în jurul tabloului este legat de baiatul pictorului. Se spune că pictorul în pasiunea sa extremă pentru portrete ce înfățișează copii care plâng, i-a cerut acestuia să plângă pentru a imortaliza momentul. Băiețelul a refuzat, iar tatăl i-a ars mânuța. Copilul i-ar fi spus atunci tatălui Tu să arzi. După o scurtă perioadă de timp atelierul acestuia a fost cuprins de flăcări, iar singurul obiect care a supraviețuit de pe urma incendiului a fost portretul.

Portretul băiatului care plânge există sub mai multe forme. Este vorba de un copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, cu haine diferite în funcţie de stilul picturii, dar care în toate picturile are lacrimi pe obraz. Astăzi există mai multe variante ale acesteia, sub semnătura unor artiști diferiți.

Scriitorul și omul de comedie Steve Pund s-a ocupat personal de investigarea acestui mister. Într-un show TV acesta a spus că tabloul nu arde pentru că este tratat cu un tip special de lacuri care întârzie aprinderea în caz de incendiu și astfel firul cu care este agățat arde primul și tabloul care cu fața în jos, protejându-l. Cu toate astea el nu a explicat de ce și alte tablouri nu nu au scăpat neatinse.

 Astăzi „blestemul” s-a transformat pe internet într-o legendă urbană modernă.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here