Legenda Voronețului

0
165

VoronețCum a aparut Manastirea Voroneț?

”Ștefan-Vodă cel Bun, bătându-l turcii la Războieni, au mărs să intre în Cetatea Neamțului. Și fiind mumă-sa în cetate, nu l-au lăsat să intre și i-au zis că pasirea cuibului său nu piere. Că să să ducă în sus, să strângă oaste, că izbânda va fi a lui. Și așe, pe cuvântul mâne-sa, s-au dus în sus și au strâns oaste.

Iară împăratul turcesc au vinit cu toată puterea lui la Cetatea Neamțului.

Și au suit pușcile deasupra unui munte pre despre Moldova. Și au început a bate Cetatea Neamțului foarte tare. Iar pre vremea aceea era un neamț închis în cetate. Și văzând că bat cetatea, au zis păzitorilor să spună mumei lui Ștefan-Vodă să-l sloboadă de la închisoare, din temniță pre dânsul, că el va mântui cetatea de acel greu.

Deci, slobozindu-l pre acel neamț de la închisoare, s-au și apucat acel neamț de au îndreptat pușcile din cetate asupra turcilor, unde stau acolo în munte. Și au și lovit unii pușci turcești, de au sfărâmat-o. Și au început a bate în corturile turcilor, cât și boldul de la cortul împăratului l-au sfărâmat. Deci n-au mai putut sta turcii întru acel vârf de munte, de unde avea cetatea nevoie.

Iară Ștefan-Vodă, mergând de la Cetatea Neamțului, în sus, prin Moldova, au mărs pe la Voroneț, unde trăia un părinte săhastru pre nume Daniil.

Și bătând Ștefan-Vodă în ușa săhastrului, să-i descuie, au răspunsu săhastrul să aștepte Ștefan-Vodă afară, până ș-a istovi ruga.

Și după ce ș-a istovit săhastrul ruga, l-au chemat în chilie pre Ștefan-Vodă. Și s-au ispovedit acesta la dânsul. Și au întrebat Stefan-Vodă pre săhastru ce va mai face, că nu poate să se mai bată cu turcii: închina-va țara la turci, au ba?

Iar săhastrul au zis să nu o închine, că războiul este al lui, numai, după ce va izbândi, să facă o mânăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghe, să fie hramul bisericii.

Deci au și purces Stefan-Vodă în sus, pe a Cernăuți și pre la Hotin și a strâns oaste, feluri de feluri de oameni. Și au purces în gios. Iar turcii, înțălăgând că va să vie Ștefan-Vodă cu oaste în jos, au lăsat și ei Cetatea Neamțului de o mai bate și au început a fugi spre Dunăre. Iar Ștefan-Vodă au început a goni în urmă și a-i bate, până i-au trecut de Dunăre. Și întorcându-se înapoi, Ștefan-Vodă s-au apucat de au făcut mânăstirea Voroneț. Și au pus hramul bisericii Sfântul Gheorghe.”

Din Legendele Românilor, Editura Ion Creangă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here